Teenagere får færre aborter

På fem år er antallet af aborter blandt danske teenagepiger faldet med næsten 600. Der har været fokus på bedre seksualundervisning, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske teenagere er blevet langt bedre til at rulle kondomet på, skriver MetroXpress.

Antallet af teenageraborter er faldet støt de sidste fem år fra 2.895 i 2008 til 2.205 i 2013, mens antallet af teenagemødre er faldet fra 995 til 738 i samme periode ifølge Danmarks Statistik. Det er sket, mens der faktisk er blevet flere teenagepiger.

Det markante fald glæder Sundhedsstyrelsen.

»Andelen af teenagepiger, der får abort, er faldet markant. Det er svært at sige, hvad faldet skyldes. Men der har været meget fokus på at forbedre sundheds- og seksualundervisningen,« siger chefkonsulent Niels Sandø til avisen.

I styrelsen er ligeledes tilfredshed over, at unge også drikker og ryger mindre.

Unge under 15 år, der ryger, er ifølge en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed faldet fra 10 til fem procent. Andelen af unge, som slet ikke drikker alkohol i en typisk uge, er steget fra 2010 til 2013 – fra 11,7 til 17,5 procent blandt mænd og fra 13,3 til 17 procent blandt kvinder.

»Når man samtidig kan se, at de unge både drikker og ryger mindre, så må man sige, at de danske unge er begyndt at leve langt mere fornuftigt. De har slet ikke den risikoadfærd, som tidligere,« siger Niels Sandø.

Også Sex og Samfund glæder sig, siger formand Bjarke Oxlund.

»Det er jo en succeshistorie – og når man samtidig kan se, at antallet af unge, der er alkoholpåvirkede, første gang de har sex, er faldet markant, kan man da ikke andet end glæde sig,« siger han til MetroXpress.

BNB