Teenagere begår flere gaderøverier

Røverbander bestående af helt unge drenge står bag en markant stigning i antallet af gaderøverier i landets største byer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Røverbander bestående af helt unge drenge mellem 13 og 17 står bag en markant stigning i antallet af gaderøverier i København, Odense og Aarhus de seneste år. Det skriver Søndagsavisen.

Således har Københavns Politi konstateret en stigning fra 841 gaderøverier i 2011 til 1.069 i 2013, på Fyn har politiet oplevet en stigning fra 126 i 2011 til 144 i 2013, og i Aarhus blev 172 røvet på gaden sidste år mod 145 i 2011. Det viser tal, som Søndagsavisen har fået indsigt i.

Politikredsene fortæller samstemmigt, at gaderøverierne typisk begås af unge drenge, der i weekendens nattetimer passer enkeltpersoner op og røver dem for penge og telefoner.

»Der er tale om meget, meget grov kriminalitet, og derfor har vi også rettet en stærk indsats mod det her problem. Både forebyggende, hvor vi samarbejder med kommunen om at få de her drenges forældre i tale, og så ved at opruste bemandingen på særlige hotspots, hvor røverierne typisk sker,« siger Jan Bjørn, politiinspektør ved Station City i København, til Søndagsavisen.

Også på Fyn, hvor mere end otte ud af ti gaderøverier sker i Odense, har politiet som mål for 2014 at nedbringe antallet af gaderøverier.

»Vores analyse er, at den her kriminalitetsform simpelthen er blevet mere attraktiv i takt med, at stadig flere går rundt med dyre telefoner og andet elektronisk udstyr, som er nemt at sælge videre,« siger Brian Fussing, vicepolitiinspektør i Fyns Politi.

På Christiansborg mener Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), at stigningen af helt unge gaderøvere er et af symptomerne på, at det var en forkert beslutning, da den nuværende regering hævede den kriminelle lavalder til 15 fra 14, som den ellers var fastsat til under VK-regeringen.

Men det afviser Trine Bramsen (S), retsordfører for Socialdemokratiet.

»Vi tror mere på en præventiv indsats, hvor man blandt andet straffer forældrene økonomisk, hvis ikke de tager hånd om deres børn.«

BNB