Teenagebrude sender styrelse i tænkeboks

Hidtil har myndighederne set gennem fingre med uregistrerede teenagevielser uden samtykke fra forældrene. Nu genovervejer Familiestyrelsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En muslimsk vielse af en 15-årig dansk pige til en voksen koranlærer uden samtykke fra pigens forældre får den politiske fordømmelse til at hagle ned over moskéen på Vibevej i Københavns Nordvestkvarter. Samtidig er Familiestyrelsen under Justitsministeriet gået i tænkeboks:

Måske - kun måske - vil styrelsen foretage et direkte tilsyn rettet mod moskéen, hvor en imam i sommeren 2010 viede den 15-årige pige islamisk uden forældrenes samtykke.

Og muligvis - muligvis - vil Familiestyrelsen revidere sin opfattelse af, at hvad, der foregår af uregistrerede handlinger i et trossamfund, er styrelsen uvedkommende, så længe der ikke såes tvivl om en vielses juridiske gyldighed.

Åbningen kommer efter Berlingskes dækning af sager om danske teenagebrude, der vies islamisk uden deres forældres samtykke - i et tilfælde helt ned til 15-årsalderen. Skønt de uregistrerede vielser ikke er juridisk gyldige, hvis der ikke er givet samtykke fra forældrene, binder vielserne i mange tilfælde pigerne langt stærkere socialt end en typisk dansk vielse. I sagen fra Københavns Kommune valgte kommunen at gå til politiet og gennemføre en frivillig anbringelse på baggrund af vielsen for at hjælpe den 15-årige og hendes familie.

Kontorchef i Familiestyrelsen under Justitsministeriet Malene Vestergaard vil indskærpe over for trossamfundene, at den gældende danske ægteskabslovgivning skal overholdes, så der ikke opstår tvivl om en vielses juridiske gyldighed. Derudover er styrelsen gået i tænkeboks.

»Vi overvejer altid vores handlemuligheder - herunder et direkte tilsyn i en sag som denne. Det er også klart, at vi er tvunget til at gøre os en overvejelse om, hvad vi gør, hvis der er ved at udvikle sig et parallelsamfund, hvor der opstår socialt bindende vielser ved siden af ægteskabslovgivningen,« siger hun.

DF: Udvis imamer

Justitsminister Lars Barfoed (K) har bedt Familiestyrelsen indskærpe over for imamerne, at reglerne skal overholdes, og socialminister Benedikte Kiær (K) skærper samtidig meldepligten, så det bliver strafbart, hvis lærere og sundhedspersonale undlader at indberette uregistrerede teenagevielser. Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, vil gå endnu længere, lyder det fra socialordfører Martin Henriksen:

»Imamer, der vier mindreårige piger, skal udvises af landet. Der skal være nogle sanktioner. Det er et stort overgreb, og de udnytter de unge piger, der ikke er gamle nok til at overskue konsekvenserne af de valg, de træffer.«

Sagen fra København får medlem af Borgerrepræsentationen Jaleh Tavakoli, tidligere Enhedslisten, nu løsgænger, til at bede forvaltningen om alle dokumenter i sagen.

»Vi skal ikke finde os i børnevielser,« siger hun.

Borgerrepræsentationsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S) forlanger en kulegravning:

»Især i København hvor der er mange med anden etnisk baggrund. Man skal huske på, at det ikke er et problem, man taler om inden for muslimske kredse. Derfor er jeg sikker på, at problemet er langt større end det, I hidtil har dækket.«

Læs flere artikler i Berlingskes serie om teenagebrude