Teatre siger nej til DF-forestilling: »Dansk Folkeparti skal ikke have plads«

En række teatre afviser at købe en forestilling af Teatret Mungo Park, fordi forestillingen handler om Dansk Folkeparti. Pia Kjærsgaard er uforstående.

Prøver fra forestillingen »De stuerene« om Dansk Follepartis historie. Forestillingen har premiere om 14 dage på teatret Mungo Park Kolding, men en række teatre har sagt nej til at købe forestillingen, fordi den handler om DF.?Foto: Michael Drost-Hansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historien om Dansk Folkeparti (DF) er for nogle teatre så kontroversiel eller politisk ukorrekt, at de ikke vil fortælle den.

Det må teaterdirektør Lasse Bo Handberg, Mungo Park Kolding, konstatere, efter at flere teatre har sagt nej til at købe forestillingen »De stuerene« af teateret. Forestillingen fortæller DFs historie og indeholder bl.a. en prolog skrevet af partiets stifter og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

Ifølge direktøren er forestillingen foreløbig solgt til ni andre teatre, hvilket er »i den lave ende«, ligesom han i flere tilfælde har fået motiverede afslag, hvilket han med egne ord »ikke har prøvet på den måde før«.

»Vi får meget sjældent begrundelser for afslag at vide. Men i en fem-seks tilfælde har vi i forbindelse med denne forestilling fået en form for indholdsmæssig begrundelse. Nogle siger, at det politiske ikke lige er dem. Andre siger, at DF skal ikke have plads på deres scene,« fortæller teaterdirektøren:

»Argumentet lader til at være, at alene det at lave noget om DF, det er at give dem taletid. Ud fra en eller anden betragtning om, at dem skal vi slet ikke tale om. Dem skal vi tie ihjel.«

Kan det lave salg af forestillingen have noget med emnet at gøre?

»Det er klart, at jeg kommer til at tænke på, om der også er en tavs gruppe, der mener det samme, men som jeg bare ikke har været i dialog med,« siger han:

»Da vi annoncerede, at vi ville udbyde den her forestilling, sagde folk i branchen »hvorfor dog det?« Til det kan jeg kun sige, at det her er en af de største politiske historier efter krigen. Hvis vi som teater skal beskæftige os med virkeligheden og samtiden, så er det oplagt at tage fat i DF.«

Forestillingen er udsolgt til premieren i Kolding 4. februar og vil senere blive vist på bl.a. Edison på Frederiksberg. Af scenografiske årsager er det ifølge Lasse Bo Handberg ikke muligt at vise »De stuerene« på Mungo Park i Allerød.

Tror du, det provokerer særligt, at Pia Kjærsgaard har skrevet prologen?

»Hendes prolog bliver fremført uredigeret. Hun får frit slag. Hun bliver givet en stemme. Men hun er blevet bedt om at skrive en prolog om, hvad hun drømte om, dengang hun stiftede partiet,« siger han:

Kommer det her bag på dig?

»Ja, jeg bliver faktisk lidt kunstnerisk pikeret. Jeg får lyst til at spørge de scener, om de ikke regner med, at vi kan håndtere det fagligt. Regner de med, at vi blot fortaber os til den ene eller den anden fløj?« lyder det fra ham:

»Men i og med, at stykket endnu ikke har haft premiere, ved ingen, om det er en hyldest eller nedgørelse. Begge dele ville dog være kunstnerisk kedelige.«

Pia Kjærsgaard »forstår det ganske enkelt ikke«. DF er efter 20 år »en fantastisk historie«.

»Det er da uantageligt, at det bliver afvist alene, fordi det handler om DF. Og det der med, at prologen er skrevet af mig, det er bare en bortforklaring. Bortset fra prologen har hverken jeg eller andre i DF haft noget med stykket at gøre,« siger hun:

»Jeg aner ikke, hvordan stykket bliver.«

Er der tale om en politisk korrekt reaktion?

»Ja, selvfølgelig. Der er et segment, der ikke kan tage os. De hader os af et godt hjerte. Lige som man går rundt og tror, at vi kan respektere hinanden, siger det bang, og så forsøger en selvfed kulturelite endnu en gang at banke os tilbage. Det er næsten ikke til at holde ud. Men vi holder det ud,« siger folketingsformanden fra Danmarks næststørste parti.

Mungo Park-direktøren vil ikke oplyse navne på de teatre, der pga. DF ikke vil opføre »De stuerene«. Formand for Teater- og Musikhusvennerne i Esbjerg, Ruth Fogd, oplyser dog, at de i Esbjerg har valgt stykket fra, fordi de »gerne vil være neutrale partipolitisk«.

»Vi opfatter det som en slags jubilæumsmarkering af DF, og det synes vi ikke, der vil være nok publikumsinteresse for. Vi skal vurdere det kunstnerisk og økonomisk i forhold til, om det vil sælge billetter,« siger hun:

»Jeg gætter på, at det samme ville gøre sig gældende, hvis forestillingen handlede om SF.«