TDC presser svage ansatte ud

TDCs jagt på nedskæringer betyder nu, at ansatte med nedsat arbejdsevne tvinges ud i ledighed, når TDC nedlægger 250 hjemmearbejdspladser.

De fem internationale kapitalfonde bag TDC intensiverer jagten på besparelser, og det går nu ud over telegigantens svageste medarbejdere, som presses ud. Igennem en årrække har TDC ellers med direktør Henning Dyremose i spidsen profileret sig som en rummelig arbejdsplads.

Den kontroversielle manøvre sker i forbindelse med TDCs nedlæggelse af en lang række servicecentre, hvor TDCs kunder i dag bliver betjent af telefonsupportere. Fremover skal alle ansatte samles i fire store centre i Aalborg, Århus, Odense og København. Det betyder, at TDC nedlægger 250 hjemmearbejdspladser og kræver, at de ansatte i stedet møder op på de fire centre. Mange af de berørte hjemmearbejdspladser er etableret for folk med nedsat arbejdsevne eller sociale problemer.

»Der ligger da klart i det her, at der er en god økonomisk case for os,« siger servicedirektør i TDC Peter Lanng Nielsen.

Mange TDC-ansatte vil være afskåret fra at pendle til de nye centre og vil dermed reelt blive presset ud af TDC, anfører Dansk Metal.

»Mange af disse medarbejdere har valgt distancearbejdspladsen af helbredsmæssige årsager og kan i mange tilfælde ikke transportere sig på grund af dårligt helbred,« siger afdelingssekretær Jørgen Hansen.

Der er typisk tale om medarbejdere, som eksempelvis er dårligt gående, har en syg mand eller handicappede børn.

»Vi har et eksempel med en ansat, der bruger ordningen, og hvis ægtefælle er i dialyse. Det vil ikke længere være foreneligt med at varetage et job hos os. Så hvad den del angår, er jeg enig med Dansk Metal, men beslutningen står ved magt,« siger Peter Lanng Nielsen.

Med beslutningen går TDC fra bred rummelighed til at være socialt ansvarlig, når det betaler sig, konkluderer ekspert i socialt ansvar Jette Steen Knudsen:

»TDC er blevet en virksomhed, der skærer ind til benet.«