TDC-opgør kan udløse ny børsdomstol

En gennemgribende forandring af de danske børsmyndigheder tegner til at blive resultatet af den omstridte salgsproces af TDC. Et forslag om en særlig børsdomstol, der skal gøre op med et lukket, magtfuldt system, høster stor opbakning politisk og blandt eksperter.

En fundamental ny-indretning af de danske børsmyndigheder. Det bør ifølge eksperter og politikere blive konsekvensen af Berlingske Tidendes afdækning af flere systemfejl op til og efter Danmarkshistoriens største virksomhedshandel, salget af TDC.

I Folketinget nikker et flertal af politikere over en bred kam til et ekspertforslag om et opgør med det traditionelle danske forvaltningssystem på børsområdet, hvor Finanstilsynet i dag agerer både børspoliti og domstol i et system præget af hemmelighed og vidtgående tavshedspligt.

»Læren af TDC-sagen er, at man bør tage indretningen af vores børsmyndigheder op til en fundamental overvejelse. Man burde tage skridtet fuldt ud og udskille de judicielle dele i et særskilt system, et særligt Børs Tribunal, der ligner de almindelige domstole. I tribunalet bør der være særligt fagkyndige dommere og større åbenhed end vi kender i det nuværende system,« siger Jesper Lau Hansen, professor i børsret ved Københavns Universitet. En lignende model kendes i dag fra England. Han bakkes op af en række førende erhvervsadvokater og ekspertkolleger

Berlingske Tidende har gennem den seneste tid afdækket, hvordan TDC i en hidtil hemmeligholdt afgørelse fra Fondsrådet har overtrådt loven ved at underinformere aktiemarkedet om væsentlige, kursfølsomme oplysninger under salget. Men trods konstaterede ulovligheder faldt sagen, fordi Fondsbørsen havde blåstemplet TDCs fremgangsmåde. Siden har afgørelsen været hemmeligholdt af Finanstilsynet.

»TDC-sagen er rystende og rejser en række principielle forhold, som vi kan lære af,« siger Niels Sindal (S) medlem af Folketingets erhvervsudvalg.

Erhvervsordførerne fra blandt andre de Konservative, Mike Legarth, og Dansk Folkeparti, Colette Brix, kalder også forslaget fornuftigt.

Forslaget bakkes op af advokaterne i TDC-handlen på både køber og sælgerside.

Erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) har bedt om en redegørelse om TDC-sagen fra Finanstilsynet.