TDC: Kineserne kan ikke snage i vores telefonsamtaler

Den kinesiske IT-gigant Huawei har ikke fået adgang til fortrolige oplysninger om danskernes mobilbrug, understreger TDC. At arbejde i driftcentre kræver normalt ingen sikkerhedsgodkendelse, lyder det.

Vi skal ikke frygte, at kinesiske IT-medarbejdere har adgang til vores fortrolige telefonopkald eller tekstbeskeder.

Det ønsker teleselskabet TDC at slå fast, efter en DR2-dokumentar torsdag aften ifølge Politiken kan afsløre, at IT-eksperter fra den kinesiske IT-gigant Huawei, har fået lov at arbejde i TDCs driftcenter uden på forhånd at være sikkerhedsgodkendte.

Oplysningen om de manglende sikkerhedsgodkendelser har torsdag skabt stor bekymring og furore, blandt andet blandt politikerne på Christiansborg, men det er der ingen grund til, forsikrer presserådgiver Rasmus Avnskjold fra TDC.

Der er nemlig meget begrænset, hvilke data kineserne har adgang til.

»Huawei har adgang til de oplysninger, der er nødvendige for at holde netværket kørende, for at sikre, at telemaster ikke falder ud og at nettet ikke er overbelastet, så vi kan ringe til hinanden og gå på nettet fra vores telefon,« siger Rasmus Avnskjold.

Alt det styres fra driftcentret, hvor TDC siden 2013 har haft Huawei, der er en af verdens førende leverandører af IT- og telenetværk, til at sidde ved knapperne og overvåge godt 3.400 master og basestationer. Kineserne kan altså, hvis de vil, se, hvor mange, der er koblet op på hver enkelt mast, samt hvilken telefon der ringer til hvem og hvor længe.

Det er oplysninger, der også bruges af medarbejdere i TDCs kundecenter, hvis kunder har spørgsmål til deres regning.

Derfor skal man normalt heller ikke være sikkerhedsgodkendt for at arbejde i et mobilselskabs driftcenter, understreger Rasmus Avnskjold.

»I forbindelse med samarbejdet med Huawei har TDC helt ekstraordinært lavet en frivillig aftale med Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed. Det betyder, at vi som det eneste driftcenter i Danmark kræver en sikkerhedsgodkendelse. Hvis man ikke er sikkerhedsgodkendt endnu, fordi man eksempelvis er ved at blive det, så skal man arbejde under konstant opsyn af en sikkerhedsgodkendt leder,« forklarer presserådgiveren.

Det er vel at mærke kun Huaweis medarbejdere, hvad enten de er danskere eller kinesere, der skal igennem en screening hos Forsvarets Efterretningstjeneste. TDCs egne ansatte på stolen ved siden af er ikke sikkerhedsgodkendt.

Til gengæld bliver alle medarbejdere set efter i sømmene, hvis de skal lukkes ind i det såkaldte sikkerhedscenter, hvor fortrolige data om telefonsamtaler og SMSer findes og potentielt kan overvåges.

»Det er udelukkende nogle få, sikkerhedsgodkendte medarbejdere i TDCs sikkerhedscenter, der har adgang til folks fortrolige oplysninger. Sikkerhedscentret drives alene af TDC, og der er ikke nogle eksterne partnere indover,« fastslår Rasmus Avnskjold.

Lederen af Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Thomas Lund-Sørensen, understreger ligeledes, at sikkerheden i TDC er i top.

»Det er Center for Cybersikkerheds vurdering, at aftalerne med TDC og Huawei har bidraget væsentligt til at højne informationssikkerheden, og ført til, at der i dag er et tilstrækkeligt højt sikkerhedsniveau hos TDC,« siger han i en pressemeddelelse.

»Vi vurderer, at de indgåede aftaler bliver efterlevet, og der er fortsat en løbende dialog mellem centeret, TDC og Huawei om sikring af informationssikkerheden,« siger Thomas Lund-Sørensen.