Taxinævn: Uber er skjult sort kørsel

Det amerikanske samkørselskoncept Uber, der onsdag er trådt ind på det danske marked, er en skjult måde at køre sort på, mener Taxinævnet i Region Hovedstaden.

Foto: MARIO ANZUONI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det USA-baserede samkørselskoncept Uber, der onsdag debuterer på det danske marked i København med en ny app, er klart ulovligt.

Sådan lyder vurderingen fra Taxinævnet i Region Hovedstaden, der regulerer hyrevognsbranchen i blandt andet København.

»Vores vurdering er, at det er ulovligt, fordi persontransport i Danmark er stærkt reguleret. Man kan lave alle de verbale numre, man vil, men ligesom Dansk Taxi Råd vil vi også gå ind i det her, fordi man har en meget restriktiv lovgivning, der er baseret på tre ting: Sikkerhed, tryghed og ordentlighed,« siger formanden for Taxinævnet i Region Hovedstaden, Jens Jørgen Nygaard.

»Det giver ikke sikkerhed, da det ikke er en bil, der er beregnet til persontransport. Det giver ikke tryghed, da det ikke er en uddannet chauffør, der foretager kørslen. Og det giver ikke ordentlighed, da der ikke er nogle myndigheder, der kan kontrollere det.«

Spørgsmål: Så du accepterer det ikke, når Uber siger, at de ikke er et taxiselskab, men at de blot formidler kontakt mellem private bilejere og personer med et transportbehov?

»Det er en skjult måde at køre sort kørsel på. Det er en skjult måde at transportere en person fra A til B uden om de love, der er for persontransport. Samkørsel kan man ikke gøre noget ved, men det her er bare en italesat måde at lave en skjult form for persontransport, der ikke er dækket af lovgivningen,« siger Jens Jørgen Nygaard.

»Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det her også bliver ulovligt i Danmark,« tilføjer han.

Hos Dansk Taxi Råd tvivler man ligeledes på lovligheden af konceptet, fortæller formand John Lindbom.

»Nu må vi se, om reglerne, der vedrører persontransport er opfyldt. Ellers kan det jo sammenlignes med pirattaxi,« siger han.

Uber, hvis app blev lanceret i 2010, har biler tilknyttet i flere end 230 byer i 46 lande. Konceptet er dog ifølge Børsen blevet forbudt i blandt andet Bruxelles og Berlin, mens også bystyret i Barcelona er på vej med et forbud.

Trafikstyrelsen har onsdag formiddag besluttet at melde tjenesten til politiet for at overtræde personbefordringsloven.