Taxameterpenge til private universiteter

Studier Danske studerende skal have mulighed for at tage det såkaldte taxametertilskud med til universiteter i udlandet og til et eventuelt kommende privat universitet i Danmark, foreslår regeringen.

Ligesom folkeskoleelever kan få offentlig støtte, hvis de ønsker at gå i en privat skole, skal universitetsstuderende have mulighed for at gå på et universitet i udlandet eller et eventuelt kommende privat universitet i Danmark med en offentlig check i baglommen til at betale en del af regningen.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen løftede i går sløret for planen i sin afsluttende tale til Venstres landsmøde.

»I og for sig er det underordnet, både samfundsmæssigt og for statskassen, om den studerende tager sin uddannelse i Odense eller Oxford. Taxametertilskuddet kunne følge den studerende til, hvor man tager sin uddannelse. Det vil give mere konkurrence mellem uddannelsesinstitutionerne. Det vil give de unge en bedre økonomisk mulighed for at søge en uddannelse i udlandet,« sagde han.

Samme dag havde forskningsminister Helge Sander (V) i Berlingske Tidende åbnet døren for at lade private investorer drive et universitet i Danmark, og taxametertilskuddet skal selvfølgelig også kunne bruges til at betale for undervisningen der, fastslog han.

»Det hænger sammen på den måde, at hvis pengene skal følge de studerende, så er det jo ligegyldigt, om det er til et universitet i Odense, i Aalborg, i Oxford eller Harvard eller et nyt privat universitet i Rungsted. Det må være ligegyldigt,« understregede Helge Sander.

Den plan, der også støttes af Venstres uddannelsesordfører, Gitte Lillelund Bech, vil Anders Fogh Rasmussen dog ikke umiddelbart skrive under på, selvom han anerkender logikken. Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger har Anders Fogh Rasmussen været skeptisk over for tanken om et privat universitet.

»Det er der ikke taget stilling til. Hverken om man skal gå ind i sådan noget, eller hvordan taxameterprincipperne skal fungere i forhold til sådan et universitet,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Socialdemokraterne ikke afvisende
I dag kan studerende tage deres SU med til udlandet, og Socialdemokraternes politiske ordfører, Frank Jensen, er parat til at se nærmere på regeringens forslag.

»Vi er da meget åbne over for, at man skal se på, at man også skal kunne tage tilskuddet med til udenlandske universiteter. Det må bare ikke betyde, at vi får en privatisering af de højere læreanstalter, som betyder massiv brugerbetaling,« sagde Frank Jensen.

Det afviser Helge Sander.

»Hvis vi skal drage en parallel til noget, som vi alle sammen er fortrolige med, så er det på skoleområdet, hvor vi jo har en folkeskole, men vi har også private skoler. De der har valgt de private skoler, de accepterer at betale lidt mere,« forklarer han.

Fra universitetsverdenen var reaktionen i går en blanding af interesse i mere international konkurrence og en nervøsitet for de danske universiteters budgetter. Den deles af den radikale leder, Marianne Jelved, der mener, at idéerne kræver en reform af taxameter-systemet.

»Vi er åbne over for, at unge skal kunne drage ud til anerkendte uddannelsesinstitutioner, men det kræver, at det ikke undergraver økonomien på universiteterne,« siger Marianne Jelved.

Det vil Anders Fogh Rasmussen gerne garantere.

»Man skal selvfølgelig sikre, at de eksisterende universiteter ikke bliver udmarvede økonomisk. Der er selvfølgelig nogle grundomkostninger, som universiteterne under alle omstændigheder har, som de fortsat skal have dækket,« sagde han. »Tværtimod har vi behov for de kommende år at udvikle de danske universiteter yderligere.«obo@berlingske.dk

jtc@berlingske.dk