Tavse terroranholdte varetægtsfængslet i fire uger

Fire fængslede, én løsladt og udsigt til et gigantisk efterforskningsarbejde. Det er status på dag to efter terroranholdelserne i København.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens en herboende iraker i går blev løsladt af PET - på trods af en opretholdt sigtelse for forsøg på terror - blev de tre mænd, der forleden rejste ind i landet fra Sverige, angiveligt for at angribe Jyllands-Posten, i går varetægtsfængslet i fire uger, heraf de første to i isolation. Desuden blev den svenske statsborger, der onsdag blev anholdt i Sverige, i går også varetægtsfængslet.

Men det var ikke mange minutter, offentligheden fik til at betragte de tre varetægtsfængslede terrormistænkte i Danmark, da de i går morges blev ført ind i hælene på hinanden i det propfyldte retslokale i Glostrup Ret. De lignede umiddelbart ganske almindelige unge mænd - i hættetrøje, cowboybukser og den ene med en tydelig klump snus under overlæben. De stirrede dog ligefrem med udtryksløse ansigter, da de alvorlige anklager blev læst op. Alle tre er sigtet for forsøg på terror samt to forhold af ulovlig våbenbesiddelse. I går kom det frem, at politiet har fundet mere end den ene maskinpistol, som blev omtalt på anholdelsesdagen - mændene var også i besiddelse af en 9 mm pistol og sammenlagt 108 skarpe patroner.

De nægter sig alle skyldige og ville i går slet ikke udtale sig i retten. Og flere informationer om de tre mænd måtte offentligheden tænke sig til, for resten af grundlovsforhøret foregik bag dobbelt lukkede døre trods protester fra både forsvarere og medier.

Løsladt, men stadig sigtet

Helt anderledes forløb gårsdagen for den fjerde anholdte, den 26-årige iraker. Det var i hans families lejlighed, at politiet onsdag aften fandt noget, der betød evakuering af naboer og tilkaldelse af bomberydderne. I går morges lød det fra PET, at genstanden fortsat blev undersøgt, men anses for »harmløs«. Og ikke lang tid efter blev irakeren løsladt. Han er dog stadig sigtet for forsøg på terror.

»Vi har vurderet, at der ikke var grundlag for at fremstille ham i retten og søge ham varetægtsfængslet,« lød det fra PETs juridiske chef, Lykke Sørensen.

Det omfattende efterforskningsarbejde, der nu venter, vil afgøre, om den 26-årige - som det er set i flere tidligere terrorsager herhjemme - vil have terrorsigtelsen hængende i månedsvis og til slut få frafaldet sigtelsen, eller om det ender med en terrortiltale, der skal igennem retssystemet.

Et af sporene for politiet er utvivlsomt forbindelsen mellem de tilrejsende svenskere og den herboende iraker. Ifølge hans bror, Farouq Mohammad Salman, der var mødt op foran retten og her bedyrede sin brors uskyld, kender han dem via fælles bekendte.

»Han lærte dem at kende gennem nogen, som han kender i Sverige. Min bror var taget til Stockholm for at fri til en pige. Her mødte han dem, og han hjalp dem efterfølgende med at finde en lejlighed i Danmark,« siger broderen til Ritzau og tilføjer, at det er en bekendt, der har lejet lejligheden på Mørkhøjvej i Herlev.

Her mener en nabo dog, at det er den sigtede iraker, der har været lejer i hvert fald i to et halvt år, dog uden selv at have opholdt sig der.

»Mit indtryk er, at han har lånt eller lejet lejligheden ud uden at give besked til foreningen,« siger naboen, der ønsker at være anonym.

Han fortæller, at der igennem årene er »kommet en masse forskellige mennesker«, alle af udenlansk herkomst, i den to værelses-lejlighed. På et tidspunkt boede der en familie med to små børn i lejligheden, fortæller naboen - og undervejs kom der flere forklaringer på, hvorfor den nu terrorsigtede ikke boede der selv.

»I begyndelsen fik vi at vide, det var fordi, han havde en kæreste i Århus. For nogle måneder siden fik vi så at vide, han var nede ved sin kone i Irak,« siger naboen.