Tavs jøde-march kun mødt af enkelte tilråb og »fuckfingre«

Lørdagens march for jøders rettigheder på Nørrebro forløb fredeligt på trods af bekymringer for, om de mange kalotter og davidsstjerner ville bringe sindene i kog.

Formanden for Det Konservative Folkeparti i København, Rasmus Jarlov, har indkaldt til demonstration mod antisemitisme i protest mod trusler og overfald på jøder vil der blive demonstreret iført jødiske symboler på Nørrebro lørdag. Det sker i protest mod det stigende antal trusler og overfald på danske jøder. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En over hundrede meter lang kæde af mennesker med kalotter på hovedet og davidsstjerner om halsen slangede sig lørdag formiddag roligt ned ad Nørrebrogade pakket ind i både uniformerede og civile politibetjente.

Under de vajende dannebrogsflag var demonstranterne på gaden for at vise, at det skal være i orden at bære jødiske symboler efter de seneste ugers beretninger om et stigende antal verbale og fysisk overgreb mod danske jøder.

»Folk har haft travlt med at tale det op, som om at det var en kæmpe stor konflikt og provokation, hvilket jeg ikke synes det er. Vi har fået spredt et vigtigt budskab om, at de få mennesker i Danmark, som chikanerer jøder, skal stoppe med det,« siger leder af Det Konservative Folkeparti i København og initiativtager til demonstrationen, Rasmus Jarlov (K), efter demonstrationens afslutning.

Lørdagens demonstration - eller sympatimarch, som Rasmus Jarlov kalder den - blev kun mødt af få tilråb.

Da menneskemængden bevægede sig forbi området omkring Den Røde Plads på Ydre Nørrebro, stod en række mænd i fred og fordragelighed med palæstinensiske tørklæder om halsen.

En af mændene forklarer, at han respekterer, at jøderne går på gaden.

»Det er meget fint, og det må de gerne. Det har man ret til i Danmark. Jeg har en fætter i Gaza, og jeg bryder mig ikke om krig,« konstaterer han.

Længere nede af gaden formastede en mand sig til at råbe »Down Israel, Down Israel«, hvilket nærmest overdøvede den nærmest tavse demonstration. En enkelt fuckfinger kunne det også blive til, men vildere end det, blev det ikke.

Demonstrationen har ellers været ventet med spænding og mødt kritik.

Både forkvinden for Nørrebros Lokaludvalg, Uzma Andresen, samt en lederskribent fra dagbladet  Politiken, har begge ytret, at det var en unødig provokation at vifte med kalotter og davidsstjerner på Nørrebro, når man ved at det qua konflikten i Gaza kan bringe sindene i kog.

Flere politikere var mødt op for at støtte demonstrationen. Heriblandt folketingsmedlem for SF Lisbeth Bech Poulsen og Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti.

Ved demonstrationens ende var det også tilfredshed at spore blandt politikerne.

»Demonstrationen understreger, at vi har religionsfrihed i Danmark. Det er en af de frihedsrettigheder, som vi sætter stor pris. Det er vigtigt at slå fast, at det ikke skal være yderliggående muslimer, der sætter dagsordenen på Nørrebro eller andre steder i landet for den sags skyld,« siger Martin Henriksen (DF), udlændinge- og integrationsordfører hos Dansk Folkeparti.

Københavns Politi oplyser, at demonstrationen forløb fredeligt, uden der på noget tidspunkt var optræk til sammenstød.