Tatoveringer hjælper sørgende forældre

Flere forældre, der har oplevet at miste et spædbarn, finder trøst i en tatovering, der som et livslangt minde synliggør, at barnet har levet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når forældre oplever at miste et spændbarn, hjælper det nogle at få en tatovering, der som et livslangt minde markere deres barns korte liv, skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge lektor Dorthe Refslund Christensen, der forsker i nye sorgpraksisser ved Aarhus Universitet, er det en af grundene til, at tatoveringer af og om et dødt barn har spredt sig.

»Tatoveringer som et minde er en forholdsvis ny praksis, der er dukket op inden for de seneste år, og som viser sig at blive stadig mere udbredt,« fortæller hun.

Hos Landsforeningen Spædbarnsdød har man også bemærket, hvordan en del forældre mindes deres døde barn med en tatovering. Her har Kommunikationsmedarbejder Pia Fjorback udviklet fotoudstillingen » Mindesmærker«, hvor 47 forældre fra den 9. september viser deres tatoveringsminder om deres døde barn.

Hun forklarer, at bliver en del af sorgarbejdet at tydeliggøre, at barnet har eksisteret, og den integrationsproces af barnet i hverdagen hjælper forældrene til at leve videre og finde ud af, hvordan barnet kan vedblive med at have en plads i deres liv.

Tatoveringerne kan for eksempel vise barnets fodaftryk, navn, fødsels-og dødsdag eller være mere symbolske for eksempel en stjerne, verselinje, blomst eller engel, skriver Kristeligt Dagblad.