Tantholdt: Jeg vil ikke være del af storpolitisk spil

Det er jo en lækagesag, så man ved aldrig, om den er helt afsluttet, siger TV 2s reporter Rasmus Tantholdt efter at have fået medhold i Østre Landsret. Han er dog lettet over at sagen foreløbig er slut.

Journalist Rasmus Tantholdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Jeg er ikke overrasket, men alligevel lettet over, at sagen er faldet ud på den måde. Jeg har ret til at beskytte mine kilder, og det har jeg tilsyneladende også ifølge retten, og det er jeg selvfølgelig glad for.

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra TV 2s krigs- og katastrofereporter, Rasmus Tantholdt, oven på kendelsen i Østre Landsret. Her fastslog dommerne, at Rasmus Tantholdt og TV 2s nyhedschef, Michael Dyrby, alligevel ikke som besluttet i Københavns Byret kan tvinges til at afsløre deres kilder i den spektakulære lækagesag om jægersoldaternes ellers hemmelige mission i Irak.

- Samtidig er jeg glad for, at sagen ser ud til at have fundet en eller anden form for afslutning. Jeg vil bare helst lave mine reportager rundt omkring i verden og sende dem hjem til danskerne. Det er det, jeg allerbedst kan lide. Jeg har ikke lyst at være en del af sådan et storpolitisk spil, og derfor er lettet over afgørelsen, siger Rasmus Tantholdt.

Hvorfor siger du, at du ikke er overrasket. Byretten kom trods alt frem til den modsatte afgørelse og fastslog, at du skulle afsløre dine kilder?

- Ja, det er rigtigt, men jeg var også meget, meget overrasket over byrettens afgørelse og efter at have nærlæst den og hørt flere forskellige eksperters vurdering, så havde jeg en forventning om det resultat, som Landsretten nu er noget frem til. For jeg er opdraget med, at en journalist har ret til at beskytte sine kilder.

Har du undervejs i sagen overvejet, om du var parat til at gå i fængsel for at beskytte kilden?

- Jo, det har jeg selvfølgelig. Men det har været et hypotetisk spørgsmål, og jeg er ikke nået frem til noget specifikt. Bortset fra at sagen selvfølgelig har påvirket mig. Jeg har brugt kræfter på den og spekuleret på alle mulige scenarier, og derfor er jeg også glad for, at sagen nu har fundet sin afslutning - eller rettere, at det ser ud til, at sagen er afsluttet. For det er jo en lækagesag, så man ved aldrig. Alt kan ske.

Har du lært noget af sagen?

- Det ønsker jeg egentlig ikke at udtale mig om. Det holder jeg for mig selv.