»Tankevækkende« oplysninger om corona i Danmark sætter spørgsmålstegn ved patient nul

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

 

God fredag morgen og velkommen til dagens overblik, som skal sende dig afsted på weekend, hvor du formentligt kan se frem til endnu mere tid derhjemme.

Ja. Sådan er det altså i disse »bliv hjemme«-tider.

Og med den bittersøde nyhed kaster vi os over dagens nyheder om coronavirussen, som måske kan give os en indikation af, hvornår vi igen kan slippe ud af vores hjemmefængsler.

Vi begynder med en alarm fra eksperter, der i Berlingske siger, at de danske virusmørketal skal frem i lyset, før vi genåbner samfundet.

Det har statsminister Mette Frederiksen (S) jo bebudet, at det så langsomt skal, hvis ellers vi borgere fortsætter med at være dygtige til at blive hjemme og i det hele taget holder afstand.

Men inden du glæder dig for hurtigt, så peger flere eksperter nu på, at dette er en usikker vej at gå, fordi myndighederne ingen anelse har om, hvor mange danskere, der er smittet med coronavirus. Uden den viden er en genåbning uforsvarlig, lyder det.

Få overblikket - hver dag


Coronavirussen har lukket Danmark og spredt sig over hele verden. Hundrede tusinder er bekræftet smittet verden over, og tusindvis af dødsfald er registreret.

På Berlingske følger vi coronavirussen og dens konsekvenser tæt, og du kan med nyhedsbrevet Berlingske Morgen hver dag modtage et overblik i din indbakke med de seneste udviklinger fra ind- og udland og dagens vigtigste historier.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

»Hvis ikke vi får et større billede af smittespredningen, end det vi har nu, så vil det svare til at sejle uden radar i et isfyldt farvand. Vi er nødt til at kende det tal. Hvis man åbner samfundet for tidligt, vil vi se en opblomstring af epidemien,« siger bl.a. formand for Lungeforeningen, Torben Mogensen.

Den historie kan du læse her.

Således opmuntret traver vi videre til nogle kolde fakta.

Dagens tal runder en million

På verdensplan har vi nu rundet en million bekræftede smittede patienter med covid-19. Konkret er der i skrivende stund 1.016.128 bekræftede smittede.

Antal bekræftede smittede i Danmark: 3.386 (ud af 20.448 testede personer).
Antal bekræftet døde i Danmark: 123
Antal bekræftet overstået infektion: 1.089
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 1.016.128
Antal døde på verdensplan: 53.146

Har Danmark været smittet med coronavirus siden januar?!

Det kan vi ikke sige noget endegyldigt om. Men Berlingske kan til gengæld fortælle, at flere forskellige grupper af skiturister tilsyneladende vendte hjem til Danmark allerede i januar og i begyndelsen af februar med covid-19-symptomer.

De nye sager understøttes af de seneste oplysninger fra østrigske myndigheder. Det har interessante perspektiver, vurderer forsker.

I weekenden afdækkede Berlingske, at en gruppe skiturister, som også omfattede danskere, allerede 19. januar kom til Danmark og dagen efter fik covid-19-lignende symptomer.

Nu viser det sig, at denne gruppe ikke står alene. Berlingske har identificeret i alt fire grupper hjemvendte turister fra Ischgl i Østrig og Bergamo i Italien, som alle vendte hjem med symptomer på coronavirus markant tidligere, end myndighederne regner med, at virussen ramte Danmark.

Officielt blev det første danske coronatilfælde konstateret i Danmark 27. februar. Spørgsmålet er, om det reelt skete tidligere.

»Sandsynligheden er der bestemt,« siger Christian Wejse, lektor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet.

»Det er tankevækkende, at flere er vendt hjem fra lige præcis Ischgl med disse symptomer allerede i januar.«

Du kan læse den historie her.

Sverige eller Danmark?

I Sverige stiger antallet af døde af coronavirus voldsommere end herhjemme. Men det kan endnu ikke konkluderes, at Danmark har en bedre strategi, siger ekspert til Berlingske.

Berlingske er dog dykket ned i de danske og svenske coronatal og sammenligner de to broderlande her.

Du kan læse den historie her.

Kritik af regeringen

Uenigheder mellem flere topministre og sundhedsmyndighederne på et lukket møde i Regeringens Sikkerhedsudvalg er blevet delt med offentligheden.

Den slags møder er ellers strengt fortrolige, og lækket afføder nu hård kritik fra oppositionen, der beskylder regeringen for at føre »spinkrig« mod embedsværket, skriver Berlingske.

Statsministeriet vil ikke politianmelde lækket.

Du kan læse hele nyheden her.

Klimaet må vente

Hvis du er træt af næsten kun at læse om corona, så er denne nyhed nok ikke specielt fed for dig.

Politiken skriver nemlig, at en anden central dagsorden må skubbes til side på grund af den nuværende coronakrise.

I hvert fald hvis det står til erhvervslivet, der fra flere sider advarer kraftigt mod at indføre nye afgifter for at finansiere grøn omstilling, når økonomien er i knæ.

Læs mere om det her.

Tak fordi du læste med. Nu kan du gå nyhedsklædt ud i verd... ehm. Stuen. Nu kan du gå nyhedsklædt ud i stuen. Du skal helst blive hjemme.