Tandpasta og solcreme ødelægger mænds sædkvalitet

Et nyt dansk-tysk forskningsprojekt viser for første gang, at stoffer i eksempelvis tandpasta og solcreme kan være med til at skade mænds sædkvalitet.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kan være langt flere skadelige hormonforstyrrende stoffer i dagligdagsprodukter som tandpasta og solcreme, end hidtil antaget. Og det kan være yderst skadeligt for mænds sædkvalitet.

Det viser videnskabelige undersøgelse af industrikemikalier, som er gennemført i samarbejde mellem forskere fra Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion og det tyske forskningsinstitut Caesar i Bonn, skriver Politiken.

Forskerne fandt frem til, at omkring en tredjedel af de hormonforstyrrende stoffer, som blev testet, forstyrrer bevægeapparatet i mandens sædceller så meget, at det kan påvirke hans evne til at gøre en kvinde gravid.

»For første gang har vi påvist en direkte sammenhæng mellem virkningen af hormonforstyrrende stoffer fra kemikalier i industriprodukter og en negativ effekt på menneskelige sædcellernes funktion. Det er helt nyt og meget overraskende«, siger Niels Erik Skakkebæk, professor ved Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion i København til Politiken.

Han peger på, at resultatet kan være med til at løse en forskningsmæssig gåde.

»Opdagelsen kan måske forklare, at nogle par er ufrugtbare, selv om både mandens og kvindens organer er i orden«, siger Niels Erik Skakkebæk.