Tandlæger: Socialt udsatte går glip af 100 millioner til tandpleje

Tandlægeforeningen ærgrer sig over, at en ordning, der skal hjælpe socialt udsatte som eksempelvis kontanthjælpsmodtagere med at betale tandlægeregningen, ikke bliver brugt i større omfang.

ARKIVFOTO. Tandklinikken på Nørrebrogade 177. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjoern Vejloe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialt udsatte går glip af 100 millioner kroner i tilskud til tandpleje.

Sådan lyder det fra Tandlægeforeningen på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik, som viser, at der sidste år kun blev brugt 85 millioner kroner ud af en årlig bevilling på 180 millioner kroner.

Det var regeringen og Enhedslisten, der i 2012 besluttede at indføre et særligt tilskud til tandpleje til socialt udsatte. Og selv om der sidste år blev brugt flere penge til ordningen end året før, ærgrer det Tandlægeforeningens formand, at hovedparten af pengene ikke kommer de udsatte til gavn.

»Problemet var endnu større i 2013, hvor kun 48 af de 180 millioner kroner blev brugt til støtte til de socialt udsatte. Men dengang kunne regeringen delvist undskylde sig med, at ordningen var ny. Det er den ikke mere. Alle kender til den – både de socialt udsatte selv, tandlægerne og kommunerne,« siger Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand for Tandlægeforeningen, i en pressemeddelelse.

Det er kommunerne, der administrerer tilskudsordningen. Ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik er der meget store forskelle på, hvor mange penge hver enkelt kommune yder i tilskud til tandpleje i gennemsnit pr. kontanthjælpsmodtager.

»Tallene viser, at man i nogle kommuner sidder endog meget tungt på låget til pengekassen. Og jeg hører desværre om kommuner, der er ganske kreative i deres bestræbelser på at undgå at udbetale det tilskud, som kontanthjælpsmodtagerne har krav på,« siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Ifølge Tandlægeforeningens formand er problemet blandt andet, at kontanthjælpsmodtagere, der er fyldt 25 år, skal betale de første 600 kroner samt 35 procent af restbeløbet selv. Det har kontanthjælpsmodtagere ikke luft i økonomien til, lyder det fra Freddie Slot-Lisbjerg, der mener, at egenbetalingen bør reduceres.

»Over en to-årig periode er 227 millioner kroner, som skulle have været brugt til at give bedre sundhed til nogle af samfundets svageste, blevet liggende hos finansministeren. Det kan vi ikke være bekendt i et velfærdssamfund, hvor vi taler så meget om den fri og lige adgang til sundhedsvæsenet,« siger han.