Talsperson for imamer: »Måske har vi begået nogle fejl«

Kritikken af de danske moskeer har været massiv efter TV2s programserie »Moskeerne bag Sløret«. Søndag mødtes 31 imamer for at diskutere situationen. Der kan være begået fejl af imamerne, erkender talsmanden nu, som mener, at hver enkelt imam selv må tage ansvar for sine udtalelser.

Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Muligvis har nogle af de imamer, der på skjult kamera er blevet fanget i at rådgive om alt fra, hvordan kvinden skal føje manden i sengen til at kvinder ikke skal anmelde partnervold til politiet, begået fejl.

Sådan lyder meldingen nu fra Anouar Toimi, der er talsperson for de 31 imamer, som mødtes søndag eftermiddag til et møde. Mødet var foranlediget af den debat, som TV 2s dokumentarserie »Moskeerne bag Sløret« har startet.

De fire programmer har kickstartet en massiv storm mod moskeerne, hvor politikere de seneste uger har stået i kø for at kræve Grimhøjmoskeen i Aarhus lukket. Kritikken går dog også den anden vej. Moskeerne har af flere omgang kritiseret TV 2s metoder i stærke vendinger, fordi man mener, de giver et unuanceret billede af moskeerne og sætter alle danske muslimer i samme bås, for derved at give muslimerne »en kollektiv straf«.

Et mismatch

En kritik, der har cirkuleret omkring metoden snarere end det egentlige indhold i dokumentar-serien.

TV 2 har haft fat i talspersoner for otte moskeer, og de siger for eksempel, at kvinder ikke er undertrykt i islam, og at man aldrig ville kunne se undertrykte kvinder i deres moskeer, men alligevel er der skjulte optagelser, som viser, at en kvinde for eksempel ikke må sige nej til sex med sin mand, hvis han gerne vil have det. Hvorfor er der uoverensstemmelser mellem, hvad talspersonerne siger, og hvad imamerne så rent faktisk rådgiver til?

»Det her spørgsmål om undertrykkelse af kvinderne, det må kvinderne selv svare på, så vi kan se, om de er undertrykte eller ej. Vores kvinder og vores muslimske søstre er velintegrerede i det danske samfund. Det kan alle se, hvis man kigger på arbejdspladser og på universiteter - de er veluddannede.«

»Tror du nogensinde, at presset er sådan, som det bliver fremstillet? At vi må presse vores koner til sex? Og hvad hvis hun siger nej? Skal jeg så slå hende eller hvad skal jeg gøre? Det her hører ikke til i en debat i Danmark. Det er derfor, jeg spørger: Hvad er det for en baggrund, spørgsmålene (som muldvarpen stiller imamerne i dokumentarerne, red.) er stillet på? Det ved jeg ikke,« siger Anouar Toimi, der understreger, at han ikke selv kender til den slags problemer.

Hvad skal man så tro, når talspersonerne på den ene side siger, at kvinder er ligestillede, men på den anden side kan man jo se i programmerne, at den her muldvarp får en rådgivning, som ikke er i overensstemmelse med dansk lovgivning?

»Det må den enkelte imam komme med et svar og en redegørelse på. Det kan jeg ikke sige noget om. Den enkelte imam er den eneste, som ved, hvordan situationen var og hvad svaret var.«

Anouar Toimi understreger, at han kun har mandat til at udtale sig som talsperson for gruppen af imamer, som mødtes søndag, og kan ikke specifikt udtale sig på vegne af de otte moskeer, som bliver portrætteret i dokumentaren.

Støjberg: Tag afstand

Gruppen af danske imamer er flere gange – senest af integrationsminister Inger Støjberg – blevet opfordret til at tage afstand fra de udtalelser, som kommer til udtryk i dokumentaren.

»Jeg kan godt forstå, det må være trættende for jer, at I hele tiden skal forholde jer til jeres tro – og især de yderligtgående kræfter, der mentalt ikke lever i 2016, og som helt tydeligt ikke hører til i Danmark. Men så længe disse kræfter - herunder en stribe imamer - bekæmper de frihedsrettigheder, vi har i Danmark, så er det desværre nødvendigt, at både I og vi siger klart og tydeligt fra!« skriver ministeren blandt andet til danske muslimer i en opdatering på Facebook.

I går fordømte en række imamer TV2 og tv-kanalens afdækning af, at der i mindst otte moskeer hersker et middelalderligt...

Posted by Inger Støjberg on Monday, 14 March 2016

Anouar Toimi - I går fordømte I TV 2s metoder, men valgte ikke at fordømme de afsløringer, som programmerne viser. Hvordan kan det være?

»Fordi vi ikke kender virkeligheden. TV 2 har klippet optagelserne, som de vil. Det er ikke fair. Hvis de og I gerne vil have os til at komme frem og undskylde, så må TV 2 lægge alle råoptagelserne frem. Og så må alle imamerne selv komme ud og tage afstand eller ikke tage afstand fra det, de har sagt.«

Et af jeres kritikpunkter mod TV 2 er, at programmerne er for unuancerede, fordi man har valgt at tage udgangspunkt i otte moskeer i stedet for i de cirka 150, der er i Danmark. Men risikerer I ikke selv at bidrage til det unuancerede billede ved netop ikke at tage afstand fra nogle af de synspunkter, der kommer til udtryk i dokumentarerne?

»Det kan godt være rigtigt. Men dialogen er som sagt åben, og det er jo heller ikke det sidste møde, vi skal holde. Alt er på bordet endnu, så derfor diskuterer vi stadig, hvordan vi kan tackle den her situation fremover,« siger han og understreger igen og igen, at de imamer, som har udtalt sig på TV 2s skjulte optagelser selv må stå frem og tage ansvar for deres udlægninger af Koranen.

Du nævnte det her med den kollektive straf, som du mener, alle muslimer udsættes for med TV 2s programserie. Jeg har svært ved at forstå, hvorfor I så ikke går ud og tager afstand fra nogle af de synspunkter, som er i dokumentaren, for netop at tydeliggøre, at det ikke er en kollektiv masse af muslimer, der bliver omtalt i programmerne, men en minoritet.

»Det er der ingen, der vil høre på. Da den første dokumentar kom ud, sendte flere af organisationerne pressemeddelelser ud. I dem står der rigtig mange oplysninger og vi nuancerer også billedet for vores medborgere i Danmark. Men der er ikke et eneste medie, der har nævnt de pressemeddelelser. Der er ikke nogen, der har nævnt det. Ikke nogen, der vil høre på de nuancer, som vi er kommet med.«

At man så ikke forsøgte sig igen søndag, skyldtes ifølge talsmanden en uenighed om, hvorvidt det overhovedet var en god idé at komme med en fælles udmelding søndag.

»Vi kan have begået fejl«

Gruppen af imamer, der søndag holdt møde, oplever, at flere politikere med integrationsminister Inger Støjberg og Konservatives Naser Khader i spidsen har siddet klar og ventet på muligheden for at starte debatten om moskeernes berettigelse i Danmark.

»Det er som om, de har ventet på den her fejl, og så springer de pludselig over byttet og begynder at kritisere.«

Hvad er det for en fejl?

»Vi har begået… Måske vi har begået nogle fejl. Det kan være imamer, som har udtalt sig forkert for eksempel. Det kan da godt være, at det er en fejltagelse. Måske. Men skal man ikke hjælpe i de forskellige organisationer som integrationsminister?,« spørger han retorisk.

Mener du, at nogle af de udtalelser der kommer til udtryk i dokumentarerne, er fejltagelser?

»Nej, det vil jeg faktisk ikke bedømme. Jeg vil ikke snakke om specifikke ting, det må de enkelte imamer selv forsvare. Det kan jeg ikke komme ind på,« siger Anouar Toimi.