Talsmand for Ungdomshuset: »Vi kan ikke garantere, at demonstrationen ikke bliver voldelig«

Vi har en fredelig intention, men det er uinteressant at diskutere, om dagens demonstration på tiårsdagen for rydningen bliver voldelig, lyder det fra talsmand for Ungdomshuset.

Uroligheder på Nørrebro i forbindelse med politiets rydning af Ungdomshuset i 2007. Foto: Brian Berg Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg

1. marts 2007 blev Ungdomshuset ryddet i en historisk politiaktion under voldsomme uroligheder. Der er idag, på ti-årsdagen for rydningen, indkaldt til demonstration under credoet »Intet glemt - Intet tilgivet«.

Den dag, for ti år siden, stod Nørrebro i brand. Der var kampe i gaderne, butikkernes ruder blev smadret og der stod meterhøje bål midt på vejen. Efter årtiers politiske slagsmål om hvem, der skal have grunden Jagtvej 69, kom det i weekenden frem at det private projekt Vendepunktet vil huse unge hjemløse i containere på grunden. Det møder modstand hos Ungdomshuset.

TV 2 skriver i dag, at Ungdomshusets talsmand ikke kan spå om fremtiden, og derfor ikke kan afvise, at der kommer til at »ske noget lignende, det man har set tidligere«. Berlingske har kontaktet Ungdomshuset talsmand, Tau Guldmann Kristensen, for at finde ud af, om demonstrationen har fredelige eller voldelige intentioner.

»Vi har indkaldt til en bred og mangfoldig demonstration, som vi også skriver på Facebook,« siger Ungdomshusets talsmand Tau Guldmann Kristensen.

Hvad betyder det?

»Det betyder, at vi forventer at se folk fra mange forskellige generationer af ungdomshuset. Vi skriver os ind i en kontekst af, at når man taler om rydningen af ungdomshuset og den eskalering, der skete, så startede alt det med, at folk gik stille og roligt på gaden for at protestere fredeligt. Det er udgangspunktet, og det vi har indkaldt til.«

Ligger der i »bred og mangfoldig«, at det skal være fredeligt?

»Jeg synes, det er irrelevant at diskutere på nuværende tidspunkt, om der kan ske vold. Det kan vi ikke svare på, og det er absolut ikke vores tilgang, at det kommer til at ske nu og her, eller for den sags skyld i fremtiden.

Jeg snakker ikke ude i fremtiden. Kommer det til at være fredeligt i dag?

»Det synes vi, er uinteressant at diskutere.«

Du er talsmand for Ungdomshuset, du kan gå ud på vegne af Ungdomshuset og sige: Vi har en fredelig intention.. Hvorfor gør du ikke det?

»Vi har indkaldt til en bred og mangfoldig demonstration. Jeg har en fredelig intention, men jeg kan ikke svare på, om der kommer til at ske noget voldeligt til demonstrationen.«

1.marts 2017 er det ti år siden, at de unge blev smidt ud af ungdomshuset på Jagtvej 69. I dag er grunden tom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

Så intentionen er, fra din side, som talsmand for Ungdomshuset, at det skal være en fredelig demonstration?

»Ja, men jeg synes, det er uinteressant for mig, som talsmand, at svare på, hvad vi forventer, kommer til at ske. Jeg forholder mig til, hvad vi har indkaldt til: En bred og mangfoldig demonstration.«

Demonstrationen starter klokken 17.00 på Gammeltorv, går igennem byen og slutter ved det nye Ungdomshus på Dortheavej.

Ungdomshusets talsmand siger, at man fortsat er i dialog med Vendepunktet om, at de kan finde en anden permanent løsning til deres projekt.