Talsmand for Amager Fælleds Venner om Frank Jensens kovending: »Det er rigtig stort af ham«

Bevægelsen Amager Fælleds Venner er glad for, at der nu for alvor er taget hul på debatten om byggeriet på Amager Fælled.

Bevægelsen Amager Fælleds Venner er glad for, at der nu for alvor er taget hul på debatten om byggeriet på Amager Fælled. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en stor dag for Amager Fælleds Venner.

De seneste år har bevægelsen, som har 7.200 medlemmer i sin gruppe på Facebook, været en aktiv stemme i debatten om byggeriet på især de seks procent af Amager Fælled ved den tidligere strandeng, som de ønsker bevaret.

Og med Frank Jensens seneste udmelding om at ville undersøge, hvorvidt det planlagte byggeri kan rykkes til et andet område af fælleden – en tidligere losseplads, der er udlagt til en ny campingplads – føler Amager Fælleds Venner sig hørt.

»Vi blev rigtig glade for Frank Jensens udmelding og synes, at det er rigtig stort af ham, at han vil gå ind og tage den her debat. Det er jo det, vi har ønsket fra start – at få startet en debat om, hvorvidt det nu også er smart, hvad vi har gang i, og se på seriøse, alternative muligheder i stedet for kun at forholde sig til en 25 år gammel plan,« siger Steffen Rasmussen, der er medlem af Amager Fælleds venner, og som til daglig arbejder som systemudvikler på Københavns Universitet.

Ham var en af dem, der for halvandet år siden startede bevægelsen for at gøre opmærksom på sammenhængen mellem de forskellige projekter på fælleden. Det er også ham, der har været tovholder for en længere række arrangementer og demonstrationer på Amager Fælled i forbindelse med byggeriet.

»Vi så dengang, at der skete rigtig meget med Amager Fælled. Både i forhold til campingplads, bebyggelse af den gamle strandeng, motorvejstunnel og asfaltering af cykelstier. Der blev bare mere og mere, og vi så, at det grønne areal var ved at forsvinde bid for bid,« siger Steffen Rasmussen.

Flere af politikernes retorik omkring det planlagte byggeri på de seks procent af fælleden har indtil nu været, at en aftale er en aftale. En holdning, som senest spidskandidaterne fra både Venstre og Konservative understregede over for Berlingske onsdag (link) til trods for, at begge partier nu er åbne over for at flytte byggeriet, hvis undersøgelser viser, at det er muligt.

Ifølge Steffen Rasmussen er det dog vigtigt at forholde sig til, at den oprindelige plan om byggeri er 25 år gammel.

»Der er sket meget de sidste 25 år, siden aftalen om byggeri blev indgået. Mange af de politikere, vi har i dag, havde vi ikke dengang. Vi har også et andet syn i dag på den sparsomme natur, vi har tilbage. Vi er blevet klogere på naturen som helhed verden over og står over for mange udfordringer, som vi ikke tænkte på for 25 år siden,« siger han.

Det andet område er jo faktisk fredet. Hvorfor er det bedre, at der bliver bygget dér?

»Campingpladsen er også noget af det, vi var imod for nogle år siden. Oprindeligt skulle den være en naturcampingplads, men det blev i stedet til en plads med campinghuse og -vogne, hvilket vi var lidt kede af. Men det til trods så er det jo ude på den del af Amager Fælled, hvor der ikke er så meget natur, og hvor biodiversiteten er meget lille. Så naturmæssigt er det selvfølgelig langt bedre,« siger Steffen Rasmussen.

»Der er jo så nogle udfordringer med, at det er et fredet område. Desværre er det sådan, at det er alle de naturmæssigt dårlige områder på Amager Fælled, der er fredet, mens man har ophævet fredningen på alle de gode.«

Selv om Amager Fælleds Venner er glade for opbakningen til de Konservatives forslag, håber de, at man ikke vil lægge sig fast på en flytning af byggeriet fra et område af fælleden til et andet som det eneste alternativ.

»Nu har vi taget hul på det, og så skal vi have det hele belyst for at se, hvad der findes af muligheder. I morgen skal vi holde et møde i Amager Fælleds Venners koordinationsgruppe, hvor det skal diskuteres, hvad vi gør fremadrettet,« siger Steffen Rasmussen.

»Det er en ny situation, vi står i, og vi har stadig et valg, der ligger forude. Det er en stor chance for os til at påvirke en stor beslutningsproces.«