Talskvinde for det russiske udenrigsministerium: Danske myndigheder har indtaget en »grim og ulovlig« position

Danmark og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kritiseres i skarpe vendinger af talskvinde fra det russiske udenrigsministerium.

Maria Zakharova, talskvinde for Ruslands udenrigsministerium, kritiserer Danmark i skarpe vendinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olga Maltevsa/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maria Zakharova, som er talskvinde for Ruslands udenrigsministerium, kritiserer i skarpe vendinger Danmark.

Det sker på hendes Telegram-profil i et opslag fra 4. oktober.

I forbindelse med eksplosionerne ved Nord Stream 1 og 2 i Østersøen hævder Zakharova, at de danske myndigheder har handlet på en »grim og ulovlig« måde ved – ifølge hende – at nægte Rusland deltagelse i efterforskningen af angrebene på rørledningerne, som vestlige ledere har omtalt som »sabotage«.

I den forbindelse har flere vestlige eksperter og politikere peget på, at den sandsynlige mistænkte er netop Rusland.

»For det første beordrede landets udenrigsminister, Jeppe Kofod, sine repræsentanter i New York til at nægte at deltage i et særligt møde i FN's Sikkerhedsråd indkaldt af Rusland 30. september, hvor situationen skulle diskuteres i detaljer,« skriver Maria Zakharova i sin kritik og tilføjer:

»For det andet forklarede hr. Kofod i et interview til medierne denne manglende deltagelse med, at Rusland angiveligt forsøger at »sætte kursen for diskussionen om sabotage (...) og aflede opmærksomheden fra begivenhederne i Ukraine«,« lød det.

Zakharova skriver videre, at Jeppe Kofod er »gået så langt som til at anklage Rusland« for at sprede falsk information om Vestens påståede involvering i at sprænge gasrørledninger i luften.

»Derudover meddelte han regeringens vilje til at nægte Ruslands deltagelse i efterforskningen af ​​sabotagen og identifikation af de ansvarlige,« skriver Zakharova.

Berlingske har spurgt Jeppe Kofod til den russiske kritik.

»Misinformation og fake news er en kendt del af den russiske krigsmaskine, som vi også ser i Ukraine. Derfor har jeg heller ikke nogen kommentar til disse påstande,« lyder Jeppe Kofods svar via e-mail, som er sendt gennem hans særlige rådgiver.

Kan ikke nægte Rusland adgang

I et brev torsdag har Rusland anmodet Sverige om at blive en del af en fælles efterforskning af eksplosionerne ved Nord Stream 1 og 2.

Dette har Sverige nægtet.

Berlingske har bedt Udenrigsministeriet om kommentarer og har spurgt til, om Danmark har modtaget samme brev, men avisen endnu ikke modtaget svar.

Udenrigsminister Jeppe Kofod har udtalt, at Danmark har informeret Rusland om gaslækagen, men har afvist, at man vil tage kontakt til Rusland med henvisning til, at Rusland har indledt en angrebskrig. Desuden har ministeren ifølge Politiken afvist at lade Rusland deltage i en fælles efterforskning.

Rusland har nu meddelt, at landet selv vil stå for en efterforskning af gaslækagen.

Det kan Danmark ikke forhindre, siger flere eksperter.

Ifølge Birgit Feldtmann, der er juraprofessor ved Aalborg Universitet og forsker i retshåndhævelse til søs, kan Danmark på kort sigt forhindre fremmede magter, herunder Rusland, i at få adgang til området med lækagen.

»Men man kan nok ikke forhindre dem i at foretage deres egen efterforskning på et tidspunkt,« siger hun til DR.

Juraprofessoren henviser til FNs Havretskonvention fra 1982, der siger, at kyststaten ikke må hindre vedligeholdelse af rørledninger, skriver mediet.