Taleban-krigere på tålt ophold kan gå frit rundt i Danmark

21 personer, der lever på tålt ophold i Danmark, kan bevæge sig frit rundt i det danske samfund, selvom de ifølge eget udsagn har begået alvorlige krigsforbrydelser.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens danske soldater mistede livet i kamp i Afghanistan, gav Danmark tålt ophold til en række krigere fra hovedfjenden Taleban. Det skriver Søndagsavisen.

Krigerne er blandt i alt 21 personer, der lever på tålt ophold i Danmark, selvom de ifølge eget udsagn har begået alvorlige krigsforbrydelser. Det viser materiale fra Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet, som Søndagsavisen er i besiddelse af.

De 21 personer kan bevæge sig frit rundt i det danske samfund.

Centrale kilder oplyser, at halvdelen af de 21 krigsforbrydere er afghanere, som har været en aktiv del af talebanmilitsen, og som nu er flygtet fra hjemlandet.

En af talebanerne har været gruppefører for 20-25 andre talebankrigere.

Over en periode på 15 år har han, blandt andet, deltaget i en massakre på 8.000 civile og angrebet en landsby, hvor hans gruppe begik drab på kvinder og børn.

Alligevel kan han, og andre forbrydere, frit gå ind og ud af Center Sandholm, hvor personerne på tålt ophold henvises til.

Justitsminister Karen Hækkerup er utilfreds med forholdene.

»Jeg er selv meget frustreret over, at vi ikke kan sende de her forbrydere ud af landet. De er ikke velkomne i Danmark, men vi kan ikke sende dem ud, fordi det vil stride mod vores internationale forpligtelser,« siger hun.

Udover Afghanistan kommer krigsforbryderne fra lande som Syrien, Libyen og Bosnien.

BNB