Tahiras døtre er stadig i Pakistan

Det er Tahiras ægtemand, der har forældremyndigheden over parrets to børn, og som bestemmer, hvor børnene skal opholde sig. Borgerservice understreger, at de må følge en forældres ønske og ikke kan handle på eget initiativ.

Klassebillede 1987/1988 på Frederiksborg Byskole i Hillerød: Tahira Tabassum, der sidste år blev æresdræbt af sin mands bror, står ved siden af sin lærer gennem alle årene, Jørgen Kruse yderst til venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk-pakistanske Tahira Tabassum, der blev skudt af sin svoger i Pakistan for godt et år siden, efterlod sig to døtre. Zaneb på seks år og Noor Fatima på fire år, der var til stede i huset i landsbyen Kharian, da deres mor blev skudt.

Og de to piger befinder sig fortsat i Pakistan, rapporterer flere medier.

Souschef i Udenrigsministeriets Borgerservice, Ole Neustrup, understreger, at han ikke kan kommentere på den konkrete sag og børnenes situation.

Faren bestemmer
- Men det bedste svar er, at det altid er forældremyndighedsindehaveren, der skal afgøre, hvor børn må opholde sig. Vi kan ikke beslutte, at et barn skal være her eller der, det ligger simpelt hen uden for vores kompetence, siger han.

I den første tid efter drabet, hvor sagen nøje blev fulgt af danske medier, oplyste chefen for Udenrigsministeriets Borgerservice Lars Thuesen, at der blev arbejdet på at få de to piger til Danmark:

- Vi er i kontakt med begge sider af børnenes familie, Vi har en konkret opgave, der handler om at få dem til Danmark på den mest skånsomme måde, sagde han dengang med henvisning til, at deres far, der har forældremyndighed, havde udtrykt ønske om at få hentet pigerne hjem.

Ifølge Ritzau var situationen imidlertid en anden, da faderen var til møde i ministeriet i juli sidste år. Her udtrykte han ikke ønske om at få pigerne hjem til Danmark.

Ministeriet kan ikke selv tage initiativet
Ole Neustrup fra Borgerservice forklarer, at Udenrigsministeriet ikke kan handle på egen hånd, men at initiativet skal ligge hos de danskere, der ønsker hjælp.

- Vi er altid klar til at hjælpe nødstedte danskere, men det kræves, at en dansker henvender sig. Så initiativet ligger hos den dansker, der ønsker bistand, forklarer han.

At det er pigernes far, der af Tahiras familie mistænkes for at have spillet en rolle i drabet på sin kone, der har forældremyndigheden, kan Udenrigsministeriet heller ikke blande sig i.

- Det er de sociale myndigheder, der tager stilling til spørgsmålet om forældremyndighed, siger Ole Neustrup.