Tæt på halvdelen af hospitalernes sosu'er mangler tredje stik: »Nem konklusion at sige, de ikke gider«

En stor del af hospitalernes social- og sundhedsassistenter mangler at blive revaccineret mod covid-19. De fleste har langt hen ad vejen mistet deres immunitet, lyder det fra professor i klinisk mikrobiologi.

På en måned er der registreret 46 større og mindre hospitalsudbrud med covid-19, hvor i forvejen syge patienter smittes – og et i forvejen hårdt presset sygehusvæsen må undvære hjemsendte medarbejdere. Alligevel har en stor del af hospitalspersonalet ikke fået deres boosterskud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronasmitte mellem personale og patienter er et stigende problem på landets hospitaler. Alligevel mangler tæt på halvdelen af social- og sundhedsassistenterne at få det tredje vaccinestik, der skal forhindre netop dét.

Kun 54,03 procent af de SOSU-assistenter, der arbejder på hospital, var mandag blevet revaccineret med det såkaldte boosterskud, som skal styrke og forlænge vaccinens effekt.

Det viser den seneste opgørelse over vaccinationstilslutning blandt udvalgte brancher fra Sundhedsdatastyrelsen.

Samme dag var godt 61 procent af de i alt 1.293.781 inviterede borgere i den samlede befolkning blevet revaccineret.

Det går for langsomt med social- og sundhedsassistenterne, lyder det fra sektorformand i fagforeningen FOA, Torben Klitmøller Hollmann:

»Smitten stiger, og hospitalerne mangler simpelthen mandskab.«

Samtidig sætter sektorformanden spørgsmålstegn ved, om man fra myndighedernes side har gjort sig lige så umage med at tilbyde SOSUerne vaccinen som andre sundhedsfaglige grupper.

Har langt hen ad vejen mistet immunitet

Også blandt hospitalernes læger og sygeplejersker er der en betydelig andel, som endnu ikke er revaccineret. Det drejede sig mandag om henholdsvis 32,78 procent af lægerne og 39,6 procent af sygeplejerskerne.

Det på trods af, at hospitalerne netop nu står med »klart det største smitteproblem, vi hidtil har stået med«, som Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, formulerede det til Berlingske mandag.

På en måned er der registreret 46 større og mindre hospitalsudbrud, hvor i forvejen syge patienter smittes – og et i forvejen hårdt presset sygehusvæsen må undvære hjemsendte medarbejdere.

Og af netop de to grunde mener Hans Jørn Kolmos, at det er vigtigt, at det resterende hospitalspersonale revaccineres hurtigt.

»Vi skal have vaccineret vores personale for at undgå videre smitteudbredelse og for at holde sundhedsvæsnet intakt,« siger han.

»Vi ved, at immuniteten aftager over tid. De fleste, der arbejder i sundhedsvæsnet, er vaccineret for relativt lang tid siden – så de er jo ved at have mistet deres immunitet et langt stykke hen ad vejen.«

Samtidig hæfter professoren sig ved, at social- og sundhedsassistenterne halter efter læger og sygeplejersker.

»Man må ikke glemme, at SOSUerne er mindst lige så vigtige og altså også udfører et arbejde, som ligger patientnært,« siger han.

»For det første skal vi have dem på arbejde, men vi skal altså også have dem på arbejde på en måde, så de ikke smitter videre.«

»Tæt på umuligt« at bestille vaccinetid

Spørger man sektorformand hos FOA, Torben Klitmøller Hollmann, er det helt normalt, at social- og sundhedsassistenterne kommer sidst i hospitalskøen.

Hvorfor tror du, at der er en mindre procentandel af hospitalernes social- og sundhedsassistenter end eksempelvis sygeplejersker og læger, som er blevet revaccineret?

»Jeg tror ikke, man har gjort sig lige så umage med at tilbyde dem det. Vi har spurgt Statens Serum Institut, hvordan de ved præcis, hvem de har sendt breve ud til – og det ved de ikke,« siger Torben Klitmøller Hollmann.

»Vi kan håbe, at vores medlemmer har fået tilbuddet. Sidste gang var det de ældre, læger og sygeplejersker, der rendte med alle vaccinerne først – og FOAs medlemmer, der måtte stå til sidst. Er det samme sket igen? Det ved vi ikke. Det er bare en nem konklusion at sige, de ikke gider. Den køber jeg altså ikke.«

Fra Overlægeforeningen lød det torsdag, at det er vigtigt at få revaccineret hospitalspersonalet omgående.

Derfor burde man ifølge formand Lisbeth Lintz vaccinere direkte på hospitalerne – ligesom man gjorde for knap et år siden, da vaccinerne først kom til.

Samme ønske lyder fra Torben Klitmøller Hollmann, der mener, at det ville gøre det »lidt lettere og mere bekvemt«.

»I øjeblikket arbejder vi så meget, at det at skulle bestille en vaccinetid er tæt på umuligt. Vi ved ikke, hvornår vi har fri, hvornår vi bliver ringet ind på grund af sygdom, vores vagtplan bliver lavet om hele tiden,« siger han.

»Derfor tror jeg, der er nogen, der ikke får gjort det, eller som må melde afbud. Hvis man gør det på arbejdspladsen, så tager det ikke særlig lang tid – og så er det gjort.«

Hvorfor kan social- og sundhedsassistenterne ikke bestille en tid på et vaccinationscenter, ligesom andre skal?

»Hvis jeg skal svare på, at kun halvdelen af vores medlemmer er revaccinerede, så er det fordi det i den grad er vigtigt – ellers ville I ikke lave historien. Enten er det vigtigt, eller også er det ikke vigtigt,« siger Torben Klitmøller Hollmann.