Tæret metalrør skyld i eksplosion

AarhusKarlshamn har fundet årsagen til eksplosionsulykken i Århus. Det var et gennemtæret metalrør, der fik hexan til at sive ud og eksplodere i en kælder.

Det var gennemtæring af et metalrør og efterfølgende lækage af hexan, der natten til 4. december resulterede i en eksplosionsulykke på industrivirksomheden AarhusKarlshamn (tidligere Aarhus Olie) på Århus Havn. Ved ulykken omkom en 54-årig ansat.

I en redegørelse, som virksomheden fredag sendte til Miljøministeriet, fremgår det, at det hidtil har været anset som utænkeligt, at hexan kunne trænge ned i den kælder, hvor eksplosionen skete. Derfor var de elektriske installationer her ikke gnist-fri i modsætning til de steder, hvor hexan normalt anvendes.

Direktør Jørgen Balle siger, at årsagen til ulykken nu er fastlagt.

- Nu kan vi udføre de reparationer og forbedringer, der kan være med til at sikre, at en tilsvarende ulykke ikke kan ske igen, siger han.

Ulykken har genrejst debatten om farligheden af at have så stor og farlig en industrivirksomhed placeret i det centrale Århus. Var ulykken sket i dagtimerne, kunne den have medført langt flere tilskadekommende.

/ritzau/