Tænketank vil diskutere terror uden følelser

To tidligere justitsministre og tidligere PET-chef står bag ny tænketank, der vil diskutere antiterrorløsninger – uden alt for mange følelser.

I en lokal moské i Molenbeek hænger en medarbejder laminerede skilte op. Nu er det slut med tasker og anden bagage i moskeen. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Det skal være slut med følelsesladede og uigennemtænkte stramninger af antiterrorlovene, som nærmest per automatik følger i kølvandet på terrorangreb i den vestlige verden. I stedet skal vi med køligt overblik tænke fremsynet og skabe langsigtede løsninger i kampen mod terror.

Sådan lyder nogle af pointerne i oplægget til den nye tænketank »Ret og sikkerhed«, der blandt andre har de to tidligere justitsministre Lars Barfoed og Morten Bødskov som medstiftere.

»I Danmark er der en tendens til, at antiterror-lovgivningen strammes ad hoc og typisk i kølvandet på terrorangreb eller andre terrorrelaterede hændelser i Danmark eller i udlandet. Det er skidt, for sat på spidsen indebærer det, at det er terroristerne og ikke os, der nyder initiativretten,« skriver stifterne, der også tæller terrorforsker ved Forsvarsakademiet og tidligere PET-chef Anja Dalgaard-Nielsen og USA-forsker og Venstre-medlem Mads Fuglede, i en kronik i dagens Berlingske.

Tænketanken skal fungere som et debatforum om de sikkerhedsmæssige trusler, Danmark står over for – og hvilke modsvar, der virker. Især vil tænketanken sætte fokus på balancen mellem borgernes retssikkerhed og landets sikkerhed.

»En løbende dialog mellem fagkundskab og modsatrettede politiske synspunkter er af helt afgørende betydning. Og vel at mærke en dialog, der udfolder sig i fredstid og ikke i et hektisk og medieeksponeret kølvand på en terrorhændelse et sted i verden,« skriver stifterne.

Hilses velkommen

Første arrangement vil være et seminar på Christiansborg 6. april, hvor fokus er på, hvordan civilsamfund, der tidligere har været ramt af terror, er kommet videre efter angrebet.

Med tiden skal tænketanken også give konkrete bud på løsninger, håber medstifter Mads Fuglede.

»Eksempelvis vil jeg ønske, at vi kunne dykke langt ned i, hvilke erfaringer, man har gjort sig efter de seneste års mange terrorangreb. Hvem har udført angrebene? Og hvad kunne man i de forskellige situationer have gjort for at forhindre dem?«.

Mads Fuglede understreger, at tænketanken skal være så politisk neutral som muligt.

»Jeg mærker jo på mig selv, hvordan mit blod koger, lige når et angreb finder sted, men også, hvor bekymret jeg senere kan blive, når roen har lagt sig, og man så kan læse om eksempelvis myndighedernes sessionslogning. Her har jeg savnet et forum, hvor borgere, eksperter og politikere på tværs af skel fortløbende og med køligt overblik kan diskutere, hvad der er rimelige og rette løsninger, uden at vi alle bliver revet med af følelserne,« siger han.

Det var i går ikke muligt at få justitsminister Søren Pinds (V) reaktion på tænketanken.

Tidligere operationel chef i Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen hilser tænketanken velkommen:

»Et hvilket som helst godt initiativ, som støtter en indsats mod terror, er da glædeligt. Især hvis man betragter kampen mod terror i et større perspektiv end blot det religiøse. Vi skal også se på en bred palet af sociale, kulturelle og sikkerhedspolitiske faktorer, hvis vi skal håndtere problemet,« siger han.