Tænketank: Vestager og Corydons jobskøn er sat 10.000 for lavt

Udviklingen på arbejdsmarkedet går langt stærkere, end regeringen regner med. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vurderer, at regeringen undervurderer fremgangen i beskæftigelsen i 2014 med 10.000.

Øjeblikkets mest omtalte arbejdspladser er i slagteribranchen. Dette billede er fra Danish Crown i Ringsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE

Nye tal for væksten i dansk økonomi viser, at den private beskæftigelse ligefrem skal falde i de kommende kvartaler, hvis regeringens nuværende jobskøn skal holde, skriver Børsen.

Udviklingen på arbejdsmarkedet går nemlig langt stærkere, end regeringen forudså for bare få dage siden.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) vurderer, at regeringen undervurderer fremgangen i beskæftigelsen i 2014 med 10.000.

Danske Bank er enig i den vurdering.

»Der er ingen tvivl om, at regeringen kommer til at skulle revidere sin beskæftigelsesprognose op, og blot en lille beskæftigelsesfremgang de kommende kvartaler vil give anledning til, at beskæftigelsesprognosen skal revideres op,« siger cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian.

I første kvartal af 2014 landede væksten i dansk økonomi på 0,9 procent, og beskæftigelsen steg med 28.000 personer det seneste år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge regeringens egen prognose vil beskæftigelsen stige med 16.000 i år, men det mål er allerede nået.

»De nye tal tyder på en opjustering af udsigterne af beskæftigelsen. Fortsætter de seneste tendenser, skal vi opjustere beskæftigelsen med cirka 10.000 personer for hele 2014. Stigende beskæftigelse resten af året vil samtidig give et positivt afsæt for prognosen næste år,« siger Frederik I. Pedersen, der er chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Regeringen forventer, at den private beskæftigelse i 2014 vil være på 1.919.000 personer, men med udviklingen i første kvartal 2014 er den private beskæftigelse allerede højere - nemlig på 1.923.000 personer.

»Både vi og regeringen forventer en vækst på cirka 0,4-0,5 procent i kvartalet resten af året. Det vil normalt føre til højere privat beskæftigelse, og jeg tror derfor, at regeringen skal opjustere beskæftigelsesskønnet. Det skal vi også her i Danske Bank, for vi har slet ikke været optimistiske nok med hensyn til vendingen på arbejdsmarkedet. Dejligt at blive positivt overrasket,« siger Steen Bocian til Børsen.