Tænketank: Flere får arbejde når dagpenge slipper op

Markant flere ledige på dagpenge finder et job, når dagpengeperioden udløber, viser en ny Kraka-analyse. De Radikales Marianne Jelved opfordrer til, at jobcentrene skal vejlede ledige til at søge bredt tidligt i forløbet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udsigten til at dagpengene snart ophører, får flere ledige i job. Det viser en ny analyse fra den uafhængige tænketank Kraka, der har undersøgt konsekvenserne af en kortere dagpengeperiode, når den fra nytår forkortes fra fire til to år.

- I månederne op til at dagpengene udløber, femdobles andelen af ledige, der finder arbejde. En mulig forklaring er, at flere ledige i dagpengesystemet begynder at intensivere deres jobsøgning og søger bredere både geografisk og med hensyn til branche, siger ledende arbejdsøkonom i Kraka, Andreas Højbjerre.

Han forklarer, at dagpengereformen vil medvirke til at nedbringe langtidsledigheden og på sigt øge beskæftigelsen.

- Gevinsten skal selvfølgelig holdes op mod konsekvenserne af, at flere vil falde ud af dagpengesystemet og muligvis ende på kontanthjælp, hvis de er berettiget til det. Men det vil stadig give et samfundsøkonomisk overskud på længere sigt, siger Andreas Højbjerre.

I »Debatten« på DR2 i begyndelsen af september sagde Radikale Venstres gruppeformand og finansordfører, Marianne Jelved, at arbejdsløse bliver mere kreative, når dagpengeperioden holder op. Flere kritiserede ordlyden i hendes udsagn, men hun holder fast i sin udmelding.

- Det er glimrende, at Kraka kommer med en analyse, der dokumenterer det, vi allerede godt ved. Det er nyttigt at få den viden frem i offentligheden, for diskussionen bliver tit udlagt som om, man kritiserer de ledige, siger hun.

Marianne Jelved peger på, at der i stedet bør være fokus på, hvor vigtigt det er, at jobcentrene er gode til at vejlede de ledige individuelt.

- Det er fuldstændig naturligt, at en ledig lærer prøver at skaffe sig et job som lærer i første omgang. Men hen imod slutningen søger man bredere, og der skal jobcentrene være gode til individuelt at vurdere, om man kan søge bredere tidligere i forløbet, siger hun.

FTF-formand Bente Sorgenfrey var en af dem, der langede ud efter Marianne Jelveds udtalelser. Nu er hun dog enig med hende i, at jobcentrene skal opfordre til en bredere søgning.

- Jeg kom med mine udmeldinger mod Marianne Jelved, fordi det var min opfattelse, at folk søgte rigtig bredt gennem hele deres dagpengeforløb, men det er klart, at når man når grænsen for sin forsørgelse, søger man endnu bredere. Men jeg må jo bøje mig for evidens, siger hun.

Bente Sorgenfrey ser dog ulemper ved, at man søger job i andre brancher end sin egen.

- Når man begynder at søge bredere og langt under sit kompetenceniveau, kan man risikere at fortrænge ufaglærte. Man får samtidig ikke brugt de kompetencer, man har, og det er rigtig ærgerligt. Det er en nedadgående spiral, for man skal jo stadig blive ved med at søge job, siger hun.

Samme udmelding kommer fra Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, der dog også understreger, at man ikke må glemme de op mod 16.000 ledige, der kommer i klemme, når dagpengeperioden forkortes.

- Der kommer ikke flere job af en kortere dagpengeperiode. Det er meget vigtigt for os, at vi har et system, der dækker de 16.000 ind, og det ville en fastholdelse af en dagpengeperiode på fire år hjælpe til, siger han.