»Tænk hvis det havde været hvide nazister i stedet for disse brune nazister«

Det lykkedes endnu engang for Hizb ut-Tahrir at fylde Nørrebro Hallen til sidste stol. Politikere fra begge fløje ærgrer sig over, at partiet har så mange unge sympatisører.

En mod-demonstration baseret på kærlighedsbudskaber prellede fuldstændigt af på Hizb ut-Tahrirs sympatisører til gårsdagens stormøde i Nørrebro Hallen. Foto: Mathias Bojesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er på alle måder en trist dag,« siger Lars Aslan Rasmussen – medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokraterne. Da Berlingske taler med ham, har han netop deltaget i en flere timer lang mod-demonstration mod Hizb ut-Tahrirs stormøde på Nørrebro. Her forsøgte han og cirka 30 andre deltagere at kvæle Kalifat-partiet med kærlighed. Men selv om han stod med et stort knaldrødt paphjerte med ordene »We love you« og et banner med påskriften »Bekæmp had med kærlighed«, ville ingen fra Hizb ut-Tahrir tage imod hverken kram eller kærlige ord. Ganske få af de mange hundrede Hizb ut-Tahrir-sympatisører udvekslede ord med mod-demonstranterne.

»Rent personligt er det utroligt frustrerende at bo på Nørrebro og så stå og se på, at der var 20 yngre Hizb ut-Tahrir-tilhængere for hver deltager i mod-demonstrationen. Jeg var den eneste politiker, der er valgt til noget som helst, som rent faktisk mødte op her i dag,« siger Lars Aslan Rasmussen.

»Tænk hvis det havde været hvide nazister i stedet for disse brune nazister. Så havde vi jo aldrig lukket dem ind i Nørrebro Hallen. Begge fraktioner er lige fjendtlige over for jøder. Det er da tankevækkende,« siger Lars Aslan Rasmussen.

Journalister fra blandt andet Radio24syv og Jyllands-Posten blev forment adgang til Nørrebro Hallen af arrangørerne. Og kvinder skulle – også i år – gå rundt om hallen til en anden indgang og sidde for sig selv i salen.

»Jeg synes uden tvivl, at der skulle være gjort meget mere for at stoppe et arrangement som dette. Det er jo fuldstændigt absurd, at vi bruger millioner på at beskytte jøderne herhjemme og samtidig lader de her antisemitter tale i fuld offentlighed. Inde hos kommunen må vi jo bare følge reglerne, men der må sidde nogle folketingsmedlemmer med særdeles røde ører,« siger Lars Aslan Rasmussen, som følte det særligt nedslående, at flertallet af tilhørere var helt unge muslimer.

Tiltrækker mange unge

At Hizb ut-Tahrir har fat i så mange unge, er yderst problematisk, mener også Det Konservative Folkepartis integrationsordfører Naser Khader.

»De er enormt dygtige til at hverve unge mennesker, for de er dygtige kommunikatorer. Vi har at gøre med meget veluddannede mennesker – de er faktisk blandt de dygtigste muslimer, vi overhovedet har herhjemme. Og så er de demagoger. Derfor er de gode til at tiltrække unge, som føler sig uden for og søger fællesskaber,« siger Naser Khader.

Han afviser samtidig at være en af dem, der har sovet i timen med hensyn til at stoppe den omstridte bevægelse.

»Jeg har nærmest ikke bestilt andet de sidste 20 år end at forsøge at stoppe dem. Flere gange har jeg foreslået at undersøge mulighederne for at forbyde dem – ligesom de er forbudte i Sverige og flere tyske delstater – men hver gang har Rigsadvokaten afvist forslaget,« siger Naser Khader.

Både Naser Khader og Lars Aslan Rasmussen ærgrer sig over, at Taimullah Abu Laban – søn af den afdøde iman Ahmad Abu Laban – fik lov at holde tale. Han har tidligere opfordret til drab på danske jøder og mener som udgangspunkt, at Israel bør udslettes. Hans foredrag på dette års møde bar titlen »Demokratiets Bygningsfejl«.

»Jeg ved ikke, hvem der var på arbejde den dag i 2013, da Taimullah Abu Laban fik dansk statsborgerskab, men det var ikke sket på min vagt. Det er utroligt vigtigt, at han bliver anmeldt med det samme, hvis han opfordrer til vold eller kommer med racistiske ytringer igen, for så kan statsborgerskabet i bedste fald trækkes tilbage,« siger Naser Khader.

Af samme grund er Lars Aslan Rasmussen ærgerlig over, at han ikke så repræsentanter fra de offentlige myndigheder, der kunne registrere, hvad der blev sagt i salen.