Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danskerne benytter i stigende grad Dankort og mobilbetaling, når varerne på kassebåndet skal betales.
Mobile betalings-apps som for eksempel MobilePay er blevet så populære, at vi får mindre og mindre brug for kontanter, og til Børsen siger Dansk Erhverv, at man bør afskaffe mønter og sedler helt.
Men det er en dårlig idé, mener Forbrugerrådet Tænk.
»Det er rigtig godt, at der kommer nye og smarte betalingsløsninger frem, som kan gøre tilværelsen lettere for forbrugerne. Men vi skal ikke opgive kontanterne som det almindelige, overalt gyldige betalingsmiddel,« siger vicedirektør Vagn Jelsøe til Berlingske Nyhedsbureau.
»Der er en lang række svage grupper, der risikerer at blive tabere, hvis man gør det. Der kan være gamle mennesker, der ikke tør at bruge Mobilepay, og der kan være folk, der ikke kan få et Dankort,« påpeger han.
Ifølge en undersøgelse fra DIBS, der blandt andet administrerer Dankortet, kender 90 procent af alle danskere Danske Banks mobilbetalingsløsning, Mobilepay.
Men kontanter er også en sikkerhedsløsning, hvis de elektroniske betalingsmidler bryder sammen, mener Vagn Jelsøe.
»Vi nedlagde heller ikke trapperne, da vi indførte elevatoren. Tværtimod kan man læse i bygningsreglementet, at uanset om der er elevator eller ej, så skal der være en trappe, fordi elevatoren kan bryde sammen. Det er det samme med kontanter og elektronisk betaling. Der er brug for begge dele,« siger han.
Til Børsen siger markedsdirektør Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv, at man bør fjerne lovkravet om, at butikker skal tage imod kontanter.
»Vi støtter helt klart her i huset, at kontanterne forsvinder, for der er meget mere risiko forbundet med dem i forhold til både kort og mobilbetalinger,« siger han.
Men ifølge Vagn Jelsøe findes der ingen risikofri betalingsformer.
»De elektroniske betalingsformer har en større svindelrisiko. Kontanter har en større røveririsiko. Vi må leve med, at så længe der er noget, der hedder penge, så vil der også være tyveri,« siger han.
Også Ældre Sagen mener, at det vil gå ud over en lang række borgere, hvis man afskaffer kontanter.
»Vi mener ikke, man kan udfase kontanterne fuldstændig. Vi er med på, at udviklingen går i retningen af færre kontanter, som bliver erstattet af andre betalingsformer. Men det er vigtigt, at ældre uden MobilePay og Dankort stadig kan gå i butikkerne og betale med kontanter,« siger Jens Højgaard, souschef i Ældre Sagen.