»Tålt ophold er at være i ingenmandsland på ubestemt tid«

Personer på tålt ophold er fanget i et limbo mellem et land, der ikke vil have dem, og et land, de ikke kan vende hjem til, mener menneskerettighedsekspert. Her kan du blive klogere på, hvad begrebet dækker over.

Foto: Henning Bagger. Det tidligere åbne fængsel Kærshovedgård udenfor Ikast skal huse afviste, udviste asylansøgere.
Læs mere
Fold sammen

69 mennesker lever i dag på såkaldt tålt ophold i Danmark. Det kan være udlændinge, der vurderes at være til fare for statens sikkerhed, udlændinge der har begået kriminalitet og derfor er udvist, eller udlændninge, der har begået en alvorlig forbrydelse i udlandet.

Udlændninge på tålt ophold må ikke tage arbejde eller drive forretning, de har daglig meldepligt på det center, hvor de bor, og de får 31 kroner i lommepenge om dagen.

Hele idéen bag tålt ophold er at få folk til at forlade Danmark frivilligt, forklarer Peter Vedel Kessing, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder. Han forklarer reglerne for tålt ophold, efter udlændingeminister Inger Støjberg (V) har bebudet, at hun vil stramme vilkårene på området.

I Politiken forklarer ministeren, at hun har igangsat et lynforløb, så sanktionerne for at overtræde opholds- og meldepligt øges, og så der fremover vil kunne bruges elektroiniske fodlænker. Desuden skal de i alt 69 personer på tålt ophold flyttes til det tidligere åbne fængsel Kærshovedgård ved Ikast.

Ingen tidsgrænse

»Grundlaget for tålt ophold er, at man har mennesker, som ikke kan sende ud af landet. På den ene side har de ikke et opholdsgrundlag, men de kan heller ikke sendes til deres hjemland, fordi der er risiko for, at de bliver udsat for tortur. Derfor havner de i et limbo, hvor de ikke er ønsket, men hvor de heller ikke kan sendes hjem,« forklarer Peter Vedel Kessing.

I Danmark er der ikke er nogen grænse for, hvor længe man kan bo i landet under tålt ophold. Det danske system er inspireret af det britiske system, men i Storbritannien har man paradoksalt nok droppet systemet igen, påpeger seniorforskeren. Så i Storbritannien kan man nu maksimalt sidde to år på tålt ophold.

I Danmark har Udlændingeloven længe haft regler om tålt ophold, men der var ikke tidligere nogen kontrol med udlændinge på tålt ophold. I 2002 indførte man opholds- og meldepligt, og i 2008 blev meldepligten strammet, så udlændinge på tålt ophold skulle melde sig dagligt hos politiet.

Ingen åbne arme

I 2009 blev der endvidere indført en ordning, så en udlænding på tålt ophold, der fire gange blev straffet for overtrædelse af opholdspligten, kunne få påmonteret en elektronisk fodlænke i en måned.

»Logikken bag tålt ophold er at lave så restriktive forhold, at folk selv forlader landet. De skal leve under så utålelige forhold, at de selv rejser ud. For hvis man kan få dem til at rejse frivilligt, kommer staten ikke i strid med konventioner. Men det kan vise sig problematisk, for andre lande står heller ikke med åbne arme og tager imod dem,« siger Peter Vedel Kessing.

Han mener, man risikerer at komme på kant med konventionerne, hvis man strammer reglerne for tålt ophold yderligere. Men han påpeger, at der ikke findes domme på området, der kan danne præcedens.