Syv ud af ni partybusfirmaer bryder loven

Det er ulovligt at sælge alkohol i partybusser i Danmark. Alligevel tilbyder syv ud af ni registrerede partybusfirmaer tilbud med fri bar og alkoholudskænkninger til de rullende fester.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske såkaldte partybusser sælger shots og øl i stor stil med fri bar, ølklippekort og bartendere. Det sker på trods af, at de ikke kan få alkoholbevilling, fordi restaurationsloven kræver, at alkoholen serveres fra et fast forretningssted. Det skriver Radio24syv.

Ifølge Radio24syvs oplysninger serverer syv ud af ni registrerede partybusfirmaer alkoholpakker eller fri bar som en inkluderet del af udlejningsprisen – hvilket altså ikke er tilladt.

»Det er ikke meningen, at så mange firmaer skal slippe af sted med at bryde loven. Jeg opfordrer på det kraftigste politiet til at gøre en større indsats for at stoppe partybusser i at sælge alkohol,« siger formanden for Københavns Kommunes bevillingsnævn, Carl Christian Ebbesen (DF), til Radio24syv.

I hovedstaden alene findes ifølge Radio24syvs oplysninger fire partybusfirmaer, der udskænker alkohol stik imod reglerne. Kun ét firma har ifølge Carl Christian Ebbesen rent faktisk ansøgt om en alkoholbevilling – og fået afslag.

Trafikstyrelsen oplyser til Radio24syv, at partybusserne ikke har nogle specifikke sikkerhedsregler, men hører under de normale rutebusregler. Festbusserne er nemlig først blevet populære de seneste år.

Derfor ved Trafikstyrelsen ikke meget om partybussernes sikkerhed, men deres hastighed og indretning kombineret med masser af mennesker og alkohol kan ifølge styrelsen tænkes at være farlig.

Et af de firmaer, der tilbyder alkohol, er Gallakørsel.dk. Firmaets ejer Bo Arleth indrømmer, da Radio24syv konfronterer ham med tilbuddet, at han godt ved, at det er ulovligt:

»Jeg prøver virkelig på at overholde loven, men når folk ringer og beder om lidt øl eller champagne, så er det svært at sige nej. Så siger jeg, at jeg nok skal have et par rammer klar i bussen, når de kommer, og så kan vi bare afregne bagefter,« fortæller Bo Arleth.

Fire af de ni partybusselskaber Radio24syv har undersøgt, reklamerer åbenlyst med alkoholtilbud på deres hjemmeside. Her kan man blandt andet købe et klippekort med ti genstande for 250 kroner, eller få fri bar med fem slags sprut og sodavand inkluderet i timeprisen.

Tre øvrige firmaer har ingen oplysninger om alkohol på hjemmesiden, men da Radio24syv henvendte sig under dække af at være en potentiel kunde, oplyste de, at det var muligt at købe øl og hård spiritus på turen.

Fire af de firmaer, Radio24syv har talt med, gør ved henvendelsen opmærksom på, at de godt kender til reglerne for alkoholbevilling.

De råder derfor gæsterne til selv at medbringe alkohol om bord, hvilket er tilladt. Alligevel oplyser to af firmaerne, at de godt kan skaffe alkohol, hvis det sker diskret.

Sidste år blev firmaet CPH-partycruisers nødt til at lukke, da politiet stoppede bussen og inddrog alt alkohol samt selve bussen.