Syv nye madmarkeder til københavnerne, stikkende kaktuscocktails og en »dritkul« søndag

Ugens overblik: Ørestad halser efter Nordhavn i pris, og konsulenter foreslår Københavns Kommune at dumpe forurenet jord i Amager Strandpark. Weekenden byder på kaktuscocktails ved Torvehallerne, lysfestival på Frederiksberg, og Absalon viser en »dritkul« serie på storskærm. Og så får København måske snart syv nye madmarkeder.

Københavns Kommune søger forretningsfolk, der vil samarbejde om at etablere mellem fire og syv nye madmarkeder i København.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

God fredag formiddag!

Weekenden banker på døren, og det betyder endnu engang, at det er blevet tid til Berlingskes ugentlige nyhedsoverblik over København, Københavnerposten. Her ridser vi den forgangne uges vigtigste nyheder om København op, mens vi ser frem mod den forestående weekends begivenheder.

Hæng i; det bliver fremragende.

Vi starter med at tage et kig på boligpriserne i de nyeste nye dele af København. Og lad det være sagt med det samme: Det er ikke småpenge, man skal lægge, for at kunne kalde nybyggerkvartererne for hjem. Allerdyrest er Københavns Nordhavn, som har en kvadratmeterpris i omegnen af 53.000 kroner, men også Carlsberg Byen er en dyr dreng, som kræver knap 50.000 kr. pr. kvadratmeter. Dermed skal en familie tjene over 1,1 million kr. for at købe 80 kvm. bolig. Betyder det så, at man kan skyde en hvid pind efter københavnsk nybyggeri? Næ, ikke nødvendigvis. Faktisk kan det opsummeres ganske kort på den gode gamle »Der bor en bager«-melodi: Har du en million, så kan du få, men har du ingen, så må du gå… til Ørestad. Læs mere HER.

Dump jord i Amager Strandpark

Det blev også ugen, hvor konsulenter foreslog Københavns Kommune at dumpe en blanding af 90 mio. ton ren og forurenet jord ud for Amager Strandpark, Avedøre Holme og Trekroner. Metro- og byggearbejde betyder nemlig, at København snart har mere jord, end man kan finde plads til, og Nordhavnen er efterhånden fyldt op. Derfor er konsulenternes idé at bruge den overskydende jord til at bygge diger og på den måde forhindre, at København bliver oversvømmet i fremtiden. Og selv om forurenet jord og Øresund ikke klinger rart i samme sætning, så skulle det være sikkert, at jord og havvand ikke kommer i berøring.

Og så er der nok nogle, som tænker, at en stormflod i København lyder usandsynlig, men faktisk er kommunen i fuld gang med at stormflodssikre byen. Før eller siden vil vandstanden nemlig stige som følge af klimaforandringer, og lader man blot stå til, vil følgende ske med Amager. Av.

Elever kommer ikke i skole

Om det også er den københavnske forurening, som er skyld i de københavnske skoleelevers tårnhøje fravær, melder historien intet om. Ikke desto mindre er elever i Københavns folkeskoler  meget væk fra skolen. Faktisk er hver sjette elev fraværende i en sådan grad, at det svarer til, at vedkommende misser et helt års skolegang. Det skriver vi mere om HER, hvor Kildevældsskolen på Østerbro også fortæller om en effektiv løsning på problemet. Til de nysgerrige kommer her en ledetråd: Det starter med S, vibrerer i lommen og kan sendes til mor og far.

Brug weekenden på

Nok om ugen, der gik. Lad os nu se frem mod weekenden, som kan blive både sød, stikkende, oplyst eller fræk.

Ugens film:

Portrætfilmen »Jacob Holdt: Mit liv i billeder« får intet mindre end seks stjerner af Berlingskes filmanmelder Jacob Wendt, som skriver, at Holdts projekt har  »nosser større end den sten, Sisyfos forsøgte at rulle op ad en bjergside i den gamle myte«.

Biografgængere kan blandt andet se frem til følgende ordudveksling:

»Du krævede, at vi levede i et åbent forhold!«
»Gjorde jeg virkelig? Det kan jeg ikke huske!«

Du kan også:

  • fredagsshoppe chokolade med rabat, når Simply Chocolate sælger ud af sit lager. Chokoladen fejler intet, men emballagen har måske fået et lille tryk. Det er fredag fra kl. 13-17 på Jernholmen 49-57 i Hvidovre. Medbring kontanter eller Mobilepay.
  • krydse kommunegrænsen til Frederiksberg og opleve REFLEKTOR Lysfestival i Søndermarken. Parken vil emme af lys i mørket, når et væld af lysinstallationer tændes både fredag og lørdag. Arrangementet er gratis, og man kan for eksempel opleve kunstnerduoen Byen Sover’s svævende lysekrone i trætoppene.
  • tage på Kaktusfestival ved Torvehallerne, lørdag fra kl. 12-18. Udover at købe de stikkende vækster, kan man smage eksotiske kaktusdesserter og prisvindende kaktuscocktails.
  • spise hotdogs til pølsefest på den nye natklub Chateau Motel, lørdag fra kl. 20.30-23.30. I tidsrummet 20.30-22.00 er der tilmed gratis fadøl.
  • lege med i Valby Hallen, når sexmessen Erotic World er tilbage med temaet leg. Det er fredag-lørdag fra kl. 14-02 og søndag fra kl. 12-18.
  • se ugens afsnit af den norske hitserie SKAM på storskærm i Absalon. Tusindvis har vist interesse for visningen på Facebook, og selv om der kun er plads til 300, skal man ej fortvivle. Absalon fortsætter nemlig med at vise SKAM de næste mange søndage fra klokken 20.45. »Dritkult!«. Berlingskes Jakob Steen Olsen kaster i øvrigt seks stjerner efter sæson 3 af SKAM, som har karakteren Isak i centrum.

Forresten…

kan københavnerne forvente flere madmarkeder i fremtiden, og måske ser de første dagens lys allerede i 2017. I hvert fald efterlyser kommunen »stærke forretningsfolk«, som har lyst til at samle stadeholdere til mellem fire og syv tilbagevendende madmarkeder rundt omkring i København. Markedernes placering er ikke fastlagt, men kommunen bringer følgende steder i spil: