Syrisk par får 20.000 kroner efter Støjbergs ulovlige ordre

Københavns Byret giver par medhold i retssag mod Udlændingestyrelsen. De får 10.000 kroner hver i godtgørelse.

(ARKIV) Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd den 23. juni 2017. Et flertal vil nu have et alternativ til dyre, langsommelige undersøgelseskommissioner, når der skal placeres ansvar i politisk betændte sager. Det skriver Ritzau, torsdag den 21. februar 2019.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

København. Et syrisk asylpar skal have en godtgørelse, fordi de på grund af Inger Støjbergs ulovlige ordre blev tvunget fra hinanden. Manden og kvinden får i alt 20.000 kroner, lyder det i en dom, som Københavns Byret har afsagt fredag.

Parret blev flyttet fra hinanden i 2016. Hun var 17 år og gravid, og han var 26 år.

I dommen fastslår byretten, at afgørelsen fra Udlændingestyrelsen var ugyldig. Derfor efterkommer retten deres ønske om en godtgørelse.

De havde bedt om 50.000 kroner, men resultatet er altså noget lavere, nemlig 10.000 kroner til hver.

Desuden skal Udlændingestyrelsen betale såkaldte procesrenter, ligesom styrelsen dømmes til at betale sagsomkostninger på godt 73.000 kroner.

Retssagen blev rejst på grund af myndighedernes omstridte beslutning om at skille par ad, hvis den ene part var under 18 år. Parret blev tvunget fra hinanden i marts 2016.

Byretten slår ned på, at myndighederne undlod en såkaldt partshøring, selv om forvaltningsloven siger, at den skal foretages. Ægtefællerne fik således ikke chancen for at ytre sig, inden de blev skilt ad.

Først på et senere tidspunkt blev manden og kvinden spurgt, og derefter ændrede styrelsen kurs, så de atter kunne bo sammen.

Retten konkluderer, at den oprindelige afgørelse blev truffet på et ikke tilstrækkeligt oplyst grundlag. Den beskrev ikke de hensyn, som styrelsen havde lagt vægt på. Og i øvrigt blev den truffet uden at inddrage menneskerettighedskonventionen, som sikrer folk retten til et familieliv.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har forklaret, at hun ønskede at skride ind mod unge, der måske var tvunget ind i et ægteskab.

Hun talte blandt andet om barnebrude, og i februar 2016 besluttede hun, at ingen mindreårige asylansøgere måtte bo på samme center som en ægtefælle eller samlever.

Det er Udlændingestyrelsens opfølgende afgørelse fra 3. marts samme år, som fredag har fået dumpekarakter af byretten.

I Folketinget har ministeren været indkaldt til flere samråd om forløbet. Senest skulle hun fredag besvare kritiske spørgsmål fra oppositionen.

Folketingets Ombudsmand har sagt, at der var tale om en ulovlig beslutning, og den blev desuden betegnet som særdeles kritisabel.

I retssagen har Udlændingestyrelsens advokat afvist kravet om godtgørelse. Advokat Karsten Hagel-Sørensen har forsvaret myndighedernes optræden.

- Der er ingen ko på isen i denne sag, påstod han i et retsmøde i februar ifølge dagbladet Politikens referat.

Sagens hovedpersoner bor i dag i Hedensted med deres søn.

/ritzau/