Syrisk læge udfordrer treårsregel i retten

Østre Landsret skal efter et retsmøde tirsdag tage stilling til, om det er i strid med menneskerettighederne at skulle vente tre år på familiesammenføring.

Arkivfoto: En syrisk læge vil have landsretten til at underkende et afslag på familiesammenføring. Udlændingemyndighederne kræver, at manden venter tre år, før han kan få sin hustru fra Syrien til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

»Det er et land selv, der skal kunne bestemme over indvandringen. Ikke folk, som sætter sig i en lastbil i nærheden af Athen, og som kommer hertil.«

Det bastante udsagn kom fra kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen tirsdag i Østre Landsret. Her forsvarede han den danske stat mod beskyldninger om at have overtrådt Menneskerettighedskonventionen i en sag om familiesammenføring.

I sagen vil den syriske læge Mosalam Albaroudi, som kom til Danmark i sommeren 2015 i en lastbil fra Grækenland, opnå familiesammenføring med sin hustru. Hun befinder sig i Damaskus i Syrien.

Inden rejsen i lastbil var Albaroudi flygtet fra Syrien via Tyrkiet. Efter en gummibådssejlads ankom han til Grækenland.

Sagen rækker videre end Albaroudis ret til at blive familiesammenført. I realiteten er det den såkaldte treårsregel, som Folketinget vedtog i 2016, der er til bedømmelse i landsretten.

Ifølge reglen skal flygtninge, der alene har ret til såkaldt midlertidig beskyttelse, vente tre år, før de har ret til at få deres familie til Danmark.

Men det er for lang tid. Det mener både Albaroudis advokat, Christian Dahlager, og Jonas Christoffersen fra Institut for Menneskerettigheden. Sidstnævnte er gået ind i sagen for at støtte Albaroudi.

»Det er ikke ens egen skyld, at man er nødt til at flygte. Og når man flygter, så har man ret til familiesammenføring. Det ligger i folkeretten. Det har Menneskerettighedsdomstolen anerkendt,« lød det fra Jonas Christoffersen i landsretten tirsdag.

Advokat Dahlager mener, at de danske udlændingemyndigheder ikke vurderer situationen i Syrien korrekt. Situationen i landet ser ikke ud til at forbedres, mener han.

»Man har ikke i tilstrækkelig grad lagt vægt på, at han ikke i nærmeste fremtid kan vende hjem til Syrien. Hans ophold har karakter af at være varigt,« sagde Christian Dahlager tirsdag.

Kravet fra Albaroudi er, at afslaget på familiesammenføring bliver underkendt. Samtidig kræver han en godtgørelse på 35.000 kroner. Den forlanger han, fordi hans ret i Mennekserettighedskonventionen er blevet knægtet.

Der afsiges efter planen dom i sagen 9. juni.