Syrisk læge bringer treårsregel for menneskeretsdomstol

Menneskeretsdomstol i Strasbourg skal nu se på, hvor længe udlænding må vente på familiesammenføring.

Syrisk læge går til Menneskerettighedsdomstolen efter nederlag i Højesteret om omstridt familiesammenføringsregel, oplyser advokat Christian Dahlager. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-FRANCOIS BADIAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter nederlag i Højesteret mandag vil en syrisk læge nu have Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg til at tage stilling til den såkaldte treårsregel om familiesammenføring.

Det fortæller advokat Christian Dahlager, der har repræsenteret lægen, efter mandagens højesteretsdom.

- Højesteret inviterer jo nærmest til at få sagen prøvet i Strasbourg, lyder det fra advokaten.

Han henviser til, at de syv dommere, som har bedømt sagen, i dommen skriver, at Menneskerettighedsdomstolen ikke - efter deres opfattelse - tidligere har taget stilling til sagens centrale spørgsmål.

Og det spørgsmål er, hvor længe det er rimeligt at lade en udlænding vente på at få behandlet en familiesammenføringssag.

I Danmark skal udlændinge med såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus vente i tre år, før de kan få deres sag behandlet.

Det er ifølge Højesteret o.k., blandt andet fordi myndighederne i særlige tilfælde kan vælge at behandle sagen tidligere.

Lægen har under sagen påstået, at hans ret til familieliv blev knægtet på grund af den lange venteperiode. Men det mener Højesteret altså ikke.

- Loven siger, at man skal vente tre år plus sagsbehandlingstiden, før man kan blive sammenført med sin ægtefælle. Og det er jo ikke en acceptabel og rimelig retstilstand, at man kan gå og vente i næsten fire år, siger Christian Dahlager.

Mens dommen får en kølig modtagelse af sagens hovedpersoner, er der tilfredshed at spore hos udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

- Vi mener, at der er rum til at foretage yderligere stramninger inden for rammerne af konventionen, siger Martin Henriksen og varsler, at han nu vil gå til integrationsminister Inger Støjberg (V) med sit partis ønske om yderligere stramninger.

/ritzau/