Syrisk asylansøger dømt for at planlægge bombeangreb i København

Den 21-årige syriske asylansøger Dieab Khadigah er blevet kendt skyldig i planlægning af terrorangreb i København under en retssag i Tyskland. »Danmark var heldig,« siger den tyske anklager.

Den 21-årige syriske asylansøger D.K har indrømmet sine planer om et terrorangreb i København. Med sig i en rygsæk havde han 17.000 tændstikker, 17 batterier, seks walkie-talkies, fyrværkeri og to store køkkenknive, da han i november sidste år forsøgte at komme ind i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opdateret kl. 12.30 med kommentar fra Politiets Efterretningstjeneste.

MELLEMØSTEN - KØBENHAVN: Han har indrømmet sine planer om et terrorangreb i København, og nu har en tysk domstol kendt Dieab Khadigah skyldig.

Retten i den sydtyske by Ravensburg har onsdag idømt ham en straf på seks år og seks måneders fængsel.

Der er ifølge Berlingskes oplysninger tale om en særlig form for ungdomsstraf, hvor der bliver taget hensyn til mandens alder.

Alligevel er straffen hårdere end den straf, anklager Marcus Höschele plæderede for. Höschele krævede den 21-årige syrer fængslet i fem år, mens mandens forsvarer Werner Haimayer, gik efter en mildere, ikke nærmere præciseret, straf.

Dommeren har blandt andet lagt til grund, at den 21-årige syrer systematisk har planlagt angrebet med sine medsammensvorne, og at han formentlig var parat til at dræbe flere ved et selvmordsangreb.

I sine afsluttende bemærkninger til sagen, understregede anklager Marcus Höschele ifølge Südwest Presse også, hvordan Danmark i hans øjne kun med held har undgået et terrorangreb i København.

»Danmark var heldig,« sagde han.

17.000 tændstikker i rygsækken

Dieab Khadigah ankom til Tyskland med flygtningestrømmen i 2015, hvor han blev indkvarteret på et flygtningecenter i den sydtyske by Biberach.

Han blev arresteret i november 2016, fire dage efter han var blevet afvist ved den dansk-tyske grænse, fordi han havde uorden i sine papirer. Her forsøgte han at rejse til Danmark med Rødby-Puttgarten-færgen.

Med sig i en rygsæk havde han 17.000 tændstikker, 17 batterier, seks walkie-talkies, fyrværkeri og to store køkkenknive.

Selvom fundet vakte opsigt, blev Dieab Khadigah i første omgang sendt retur til Tyskland og først siden anholdt i den tyske by Ulm.

Under retssagen har Dieab Khadigah selv sagt, at han modtog instrukser fra en person via WhatsApp.

Link til angreb i Malmø

Personen er ifølge de tyske myndigheders overbevisning en 30-årig mand, Moyad Z, som er bosiddende i Sverige.

Moyad Z har været tiltalt for at angribe en bygning i Malmø den 11. oktober 2016, der husede shia-muslimer, med molotovcocktails, men blev siden frikendt på grund af manglende beviser.

Men ifølge den svenske anklager Agnetha Hilding Qvarnström er Moyad medlem af Islamisk Stat. Han har, ifølge Agnetha Hilding Qvarnströms udtalelser til dagbladet Göteborg Posten, haft et IS-flag som baggrundsbillede på sin computer, samt andre filer, der sætter ham i forbindelse med terrororganisationen.

»Han har kontakt med mennesker, som bad ham om at levere oplysninger om branden til Islamisk Stats nyhedsorganisationer. Manden har selv givet udtryk for, at han "ønsker at dø som martyr" i samtaler på Facebook,« siger Agnetha Hilding Qvarnström, ifølge Göteborg Posten.

PET: Trusselsbilledet mod Danmark uændret

Dieab Khadigah har under retssagen fortalt, at han modtog instrukserne til forberedelse af angrebet i København, fordi Moyad selv var under overvågning sidste efterår.

Moyad, der ifølge Berlingskes oplysninger kom til Sverige i september 2015 med sin kone og søn fra Syrien, er ifølge den tyske statsanklager ikke på nuværende tidspunkt genstand for efterforskning – hverken i Danmark eller i Sverige.

Mens Dieab Khadigah tidligere har formuleret det som om, han har været i kontakt med to personer i Skandinavien bosat i enten Danmark og/eller Sverige, opstod der under tirsdagens retsmøde forvirring om, hvorvidt Abu Maria og Moyad faktisk er samme person, da Dieab Khadigah kom med modsatrettede forklaringer.

I forbindelse med sagen har myndigheder på tværs af landegrænser været i tæt dialog. Det oplyser Politiets Efterretningstjeneste i Danmark (PET), som også har været involveret i sagen.

»PET har haft et tæt samarbejde med relevante myndigheder i vores nabolande om den. Sagen er et eksempel på det trusselsbillede, som vi igennem længere tid har set i Danmark, og som PET løbende følger udviklingen af,« siger chef for PETs Efterretningsafdeling Morten Vogelius.

Den aktuelle sag har ikke ændret PETs vurdering af terrortruslen mod Danmark, som fortsat er alvorlig, oplyser PET.