Syrienkriger risikerer at miste sit danske pas

Det kan koste en 26-årig mand dyrt, at han i 2013 lod sig hverve og træne i at begå terror af Islamisk Stat.

Arkivfoto: En 26-årig mand, der i oktober blev idømt fire års fængsel for at have ladet sig hverve og træne af Islamisk Stat (IS) i Syrien, kan risikere at miste sit danske statsborgerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

En 26-årig mand, der i oktober blev idømt fire års fængsel for at have ladet sig hverve og træne af Islamisk Stat (IS) i Syrien, kan risikere at miste sit danske statsborgerskab.

Statsadvokaten har anket dommen og ønsker at afprøve sagen ved landsretten. Det oplyser anklager Sonja Hedegaard.

»Statsadvokaten har anket dommen til skærpelse, fordi man i udgangspunktet mener, at straffen skal være hårdere, og at han skal have frataget sit statsborgerskab,« fortæller hun.

Adam Johansen er dansk-tuneser og født på Færøerne. Han har en dansk mor og en tunesisk far.

Da han den 26. oktober blev kendt skyldig i Retten på Frederiksberg, fik han lov til at beholde sit danske statsborgerskab. Men det havde anklageren ellers krævet, at han blev frataget.

Adam Johansen rejste i efteråret 2013 ind i det krigshærgede land, hvor han opholdt sig i fem måneder. Han forklarede selv, at han tog til Syrien for at yde nødhjælp.

Men den forklaring fandt retten utroværdig og uklar. Formålet med rejsen var at tilslutte sig Islamisk Stat, mente alle dommere og nævninger.

Straffen var under de seks års fængsel, som anklageren havde krævet. Når dommen nu ankes, kan den 26-årige mand risikere at miste sit statsborgerskab og få en ubetinget udvisning.

Det er en særlig sag, mener anklager Sonja Hedegaard. For der er blot et fåtal af sager, hvor danske statsborgere har ladet sig hverve af IS.

»Det her er et område, hvor der ikke er specielt meget praksis. For der er ikke særligt mange afgørelser på området.«

»Derfor er det også vigtigt at få fastlagt, hvad der skal til,« siger hun.

Enes Cifti var den første, der blev dømt for at lade sig hverve og træne af Islamisk Stat, og for at have rejst til Syrien. Han var dengang 25 år.

Han blev idømt syv års fængsel af Retten i Glostrup i sommeren 2016. I landsretten blev straffen dog nedsat til seks års fængsel, men her fik han desuden frataget sit danske statsborgerskab.

Spørgsmålet om fratagelse af statsborgerskabet er nu indbragt for Højesteret.

Dermed er det den første sag, hvor en person har ladet sig træne af IS, der ender i Højesteret. Tirsdag afsiges der dom i sagen.

/ritzau/