Syrien-jihadist dømt: Liste over IS-krigere trumfer forklaringer

En 26-årig mand er onsdag blevet idømt tre års fængsel samt betinget udvisning for at lade sig hverve af IS i Syrien. Det er anden gang indenfor få måneder, en person er dømt for dette. Dommen bekræfter, at det er meget svært at ryste anklagerne af sig, siger ekspert.

En 26-årig mand er onsdag blevet idømt tre års fængsel samt betinget udvisning for at lade sig hverve af IS i Syrien.  Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 26-årige dansk-tunesiske mand, HM, der tirsdag blev kendt skyldig i at lade sig hverve og træne af terrororganisation IS, har nu fået sin dom ved Retten i Århus. Den lyder på tre års fængsel. Desuden er han idømt betinget udvisning med en prøvetid på to år.

Den 26-årige var i 2013 i Syrien, hvor han modtog terrortræning. Han nægter sig skyldig. Hans forklaring lyder på, at han ved en fejl endte i træningslejren, og at han blot ville af sted for at udøve nødhjælp. HM er født og opvokset i Danmark og har tunesisk statsborgerskab.

HM blev desuden hjulpet frem og tilbage af Enes Cifti. De to er nu de første, der er dømt for at have tilsluttet sig IS i Syrien. Begge var de i landet i 2013. Cifti, som i dag hedder Hamza Cakan og er kendt som Pizzabageren fra Ishøj, blev i sommer dømt til seks års fængsel og udvisning. En sag, der nu er indbragt til Højesteret.

HM er én ud af seks tiltalte, der stilles for retten dette efterår og i starten af 2018. Alle seks figurerer på en liste over 5.000 formodede IS-jihadister, som politiet er i besiddelse af.

Strafferetsprofessor ved København universitet Jørn Vestergaard fortæller, at denne sag har flere kendetegn med sagen om Enes Cifti.

»Ligesom i den tidligere sag mod Pizzabageren fra Ishøj, har Retten i Århus tilsidesat forklaringer om, at den tiltaltes ophold sammen med IS var af helt uskyldig karakter. Det bekræfter, at der skal en meget troværdig, sammenhængende og overbevisende forklaring til, for at ryste anklagen om hvervning og våbenoplæring af sig, når den tiltalte står på IS medlemsliste som »kriger«,« siger han og tilføjer om den betingede udvisning:

»Retten kan gøre en dom til udvisning betinget, hvis spørgsmålet om udvisning ligger på vippen. Den slags domme kan afsiges, når betingelserne for udvisning er tæt på at være opfyldt, men ikke er det helt: Eksempelvis fordi det på grund af spørgsmålet om tilknytning vil være særlig belastende for den domfældte at blive udvist.«

Claus Bonnez, der er forsvarer i sagen, overvejer nu, om han og klienten vil anke dommen. Derudover er navneforbuddet opretholdt. Anklageren vil sammen med statsadvokaten afgøre, om de er enige i dommen. Tirsdag begyndte anden sag i rækken om de formodede Syrien-jihadister ved Retten på Frederiksbeg