Syrere demonstrerer foran Udlændinge- styrelsen

En stor gruppe syrere og adskillige danskere er mødt op foran Udlændingestyrelsen i dag tirsdag. Syrerne demonstrerer for at få svar på, om deres familier kan komme til Danmark.

En stor gruppe mennesker var mødt op ved Udlændingestyrelsen i København for at demonstrere for en afklaring på deres ansøgning om familiesammenføring. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En mand i blå dynejakke med favnen fuld af dannebrogsflag svinger rundt om hjørnet. En gruppe af syrere, der har samlet sig foran Udlændingestyrelsen i København, hilser på ham, mens han fordeler flagene mellem dem.

Flere af dem har i månedsvis søgt om at få deres familier til Danmark, og på papskilte står deres frustrationer i sort tusch:

»Mine børn er i fare. Jeg har ventet 1,5 år på svar fra familiesammenføring,« har en kvinde skrevet.

»Vi kom til Danmark for at redde vores familier. Men vores familier er stadig i FARE,« skriver en ældre mand.

Foran Udlændingestyrelsen har en gruppe på 60-70 mennesker samlet sig fra morgenstunden. Mange af dem er syrere, der i månedsvis har ventet på svar på deres ansøgning om familiesammenføring.

Svar, der afgør, om deres koner, mænd, børn, brødre og søstre kan komme til Danmark.

Egentlig er den maksimale behandlingstid fem måneder i komplicerede sager, men mange, der i dag er mødt op på fortovet foran styrelsen, har ventet i op mod 10 måneder. Det skyldes, at ansøgningerne ikke har været ”fuldt oplyste”, altså at ansøgningerne er mangelfulde eller ikke udfyldt korrekt. Derfor kan Udlændingestyrelsen sende dem tilbage, bede om at få oplysningerne rettet, og de fem måneders behandlingsfrist bliver nulstillet.

En stor gruppe mennesker var mødt op ved Udlændingestyrelsen i København for at demonstrere for en afklaring på deres ansøgning om familiesammenføring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Har mistet ni familiemedlemmer

På fortovet foran Udlændingestyrelsen har Maher Jokhadar travlt. Hans telefon bimler. Han organiserer, snakker med de andre demonstranter og hilser pænt på alle, der tropper op. Han er en af initiativtagerne til demonstrationen og venter selv på svar på sjette måned, efter at han for et par måneder siden fik at vide, at han manglede at udfylde et felt i sin ansøgning.

»Det er det værste, at vente. Jeg har allerede mistet ni familiemedlemmer. For fem dage siden blev min bror dræbt,« siger Maher Jokhadar.

»Ja, jeg er glad for at være i Danmark. Men det er ikke et normalt liv, så længe min familie stadig er i fare i Syrien,« siger han.

Maher håber at få sin kone og deres fire børn til Danmark, men han frygter at det har lange udsigter.

»Nu risikerer jeg at vente i otte måneder eller måske et år,« siger han.

Ved siden af Maher vifter Kosay Aboud med et lille Dannebrog. Han er taget fra Kolding for at deltage i demonstrationen. For ni måneder siden søgte han om, at få sin kone, der bor i Idlib i Syrien, til Danmark. Cirka hver femte dag snakker Kosay med hende over en skrattende internetforbindelse. Hun er chokeret og bange. Der er hårde kampe i byen, og hun føler sig ikke i sikkerhed.

»Efter fire måneder fik jeg at vide, at der manglede nogle oplysninger i min ansøgning. Dagen efter rettede jeg den og sendte papirerne ind igen. Det er seks måneder siden, og jeg har ikke hørt noget endnu,« siger Kosay Aboud.

En stor gruppe mennesker var mødt op ved Udlændingestyrelsen i København for at demonstrere for en afklaring på deres ansøgning om familiesammenføring. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

»De har aldrig haft en chance«

En stor gruppe danskere er også mødt op til demonstrationen. Én af dem er jurastuderende Asrin Mesbah, der ud over at vise sin støtte, også har søgt aktindsigt i 19 sager om familiesammenføring på vegne af flygtningene, der har søgt om familiesammenføring.

Hun mener, at ansøgningen til familiesammenføring er enormt kompliceret, og at styrelsen begrunder de udsatte ansøgninger med blandt andet mangel eller fejlplacering af en simpel underskrift.

»Ansøgningen er 40 sider lang og utrolig kompliceret. Der er mange eksempler, hvor det er småting, der gør, at ansøgningen skal genbehandles. Og der er endda eksempler, hvor Udlændingestyrelsen har udleveret de forkerte skemaer eller ikke har opdateret deres oplysninger på hjemmesiden. De her mennesker, der søger om familiesammenføring, har aldrig haft en chance for at aflevere en sag, der var fuldt ud oplyst fra start,« siger Asrin Mesbah.

Udlændingestyrelsen fordobler antal medarbejdere

Udlændingestyrelsen meddeler, at de ikke har mulighed for at kommentere på dagens kritik, men henviser til tidligere svar fra styrelsen.

Her fremgår det, at styrelsen er i løbende dialog med demonstranterne, og at man altid kan henvende sig og få status på sin sag. Udfordringen har været at forkorte screeningstiden, altså den tid, der går, inden styrelsen har afklaret, om der mangler oplysninger i en ansøgning. Der har været ekstraordinært mange ansøgninger i 2015, melder styrelsen, og det har særligt skabt frustrationer i de sager, hvor der har manglet oplysninger for at starte sagsbehandlingen.

Udlændingestyrelsen understreger dog, at de i 85 procent af sagerne overholder behandlingsfristen, og at de i år er gået fra 46 til 90 ansatte og arbejder på at gøre processen hurtigere. I øvrigt afviser styrelsen kritikken fra Asrin Mesbah.

»Vi har taget et møde med den jurastuderende og har her mødt påstande, der ikke har hold i virkeligheden. Vi kan fuldstændigt afvise beskrivelsen af vores sagsbehandling,« siger Lone Zeuner, kontorchef i Udlændingestyrelsen.

Foran styrelsens kontorer er flere syrere stimlet til i løbet af formiddagen.

»For hver dag vi venter, er vi i fare for at miste et familiemedlem. Det er det største problem ved at være flygtning,« siger Maher Jokhadar.