Sylte, grødris og blodpølse: Her er de store forskelle på danskernes julevaner

Sylte, snaps, bayerske pølser, bøffer, portvin eller risengrød. Vi danskere spiser meget forskelligt til jul, alt efter hvor vi bor.

Madvaner i julen varierer fra landsdel til landsdel Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ingen hemmelighed, at der er forskel på grønlangkål, alt efter hvor i landet, den er lavet. Mens vendelboernes er fast og tyk, er sønderjydernes mere tynd, og de nordlige beboere vil kalde den for noget »blarværk«. Noget tyndt sprøjt.

Men det er ikke kun måden, vi laver ting på, der er forskellig. Der er også forskel på, hvad vi køber i de forskellige landsdele. Og om vi køber færdigretter eller ej.

Det viser en undersøgelse af danskernes julevaner, som Danmarks Statistik har foretaget.

For år tilbage var det mest i de større byer, man købte færdigretter til jul. Men det billede har ændret sig nu.

»For et par år siden så billedet anderledes ud. Der var det ikke særligt populært udenfor storbyerne at købe færdigretter. Men der er flere tilbud på hylderne, som er lavet i forvejen, og de reklamerer med økologi, som for mange forbrugere er et kvalitetsstempel,« siger medejer af  Retail Inside og ekspert i forbrugeradfærd, Mette Skovgaard Frich.

Artiklen fortsætter under grafikken

Undersøgelsen viser, hvor meget enkelte husstande bruger på diverse madvarer i december måned sammenlignet med resten af landets måneder.

Nordjyderne er en smule dovne. De bruger således dobbelt så mange penge end resten af landet på købegrød i stedet for at købe grødris, når de skal kreere risengrød. De spenderer kun 15 kroner pr. husstand på grødris, hvilket er fem kroner under resten af landet i december måned.

Samtidig bruger københavnske husstande i gennemsnit 40 kroner på grødris i julemåneden. Det er dobbelt så meget som landsgennemsnittet i december.

Mette Skovgaard Frich ser en trend i at kunne lave sin egen mad.

»Det er klart, at hvis man vil eksperimentere med sin mad og være sikker på gode råvarer, så er det bedst at lave den selv. Samtidig så tror jeg, at det at kunne lave sin egen mad er en modtrend mod det, vi så tidligere, hvor man i urbane miljøer oftere købte færdigretter.«

Af andre tal i undersøgelsen viser det sig, at Region Sjælland bruger 23 kroner per husstand på sylte i december måned. Det er 21 kroner mere, end de bruger på spisen i årets andre måneder. Til gengæld bruger Region Hovedstadens borgere kun fire kroner på sylte i julemåneden.

I Sønderjylland køber de bayerske pølser og medister. 53 kroner bruger hvert hjem i gennemsnit på de lange kødstykker i julemåneden. Det er 19 kroner mere, end de bruger på pølser resten af året.

Bøfferne har gjort sit indtog i julemåneden. Forbruget på oksefileter og entrecoter fordobles i næsten hele landet. Region Sjælland topper dog listen, når det drejer sig om bøffer: 49 kroner bruger i gennemsnit på spisen i julemåneden.

Og så er det vidst ikke nogen overraskelse, at snapseforbruget stiger i samtlige regioner. Den ryger fra et årligt forbrug på 12 kroner op til 17 kroner per hjem.