Sygeplejerskestrejke udskyder tusindvis af operationer og behandlinger på ganske få dage: »Det er ødelæggende for patienternes livskvalitet«

Sygeplejerskestrejken har med omgående virkning ramt landets hospitaler, der alene i denne uge må aflyse tusindvis af behandlinger og operationer. Danske Patienter og to af landets store regioner advarer mod konsekvenserne for patienterne, der nu er henvist til venteværelset.

Tusindvis af patienter landet over har fået udskudt en operation alene i denne uge på grund af sygeplejerskekonflikten, viser tal fra regionerne. I Region Hovedstaden kalder man situationen med de mange udskydelser »brandærgerlig«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag trådte den landsdækkende sygeplejerskestrejke i kraft. Cirka 5.000 sygeplejersker er udtaget til strejken, og det mærker tusindvis af patienter allerede nu på egen krop.

Opgørelser, som Berlingske har fået fra landets fem regioner, viser, at mere end 10.000 aftaler allerede er blevet aflyst og udskudt eller forventes at blive det alene i denne uge. Mere end 2.000 af disse er operationer. Akutte og livstruende behandlinger af for eksempel kræft- og hjertesygdomme vil fortsat blive udført.

Situationen med de mange udskydelser på ganske kort tid er uheldig, mener Danske Patienter:

»Nogle af patienterne har måske ventet flere måneder på at få opereret knæet, hoften eller på at få foretaget en maveoperation i denne måned. Deres operation er nu blevet udskudt, og det vil være en skuffelse for dem, for det betyder, at de må leve endnu længere med smerterne,« siger formand, Klaus Lunding.

I Region Hovedstaden, som er den mest patienttunge region i landet, forventer hospitalerne at aflyse 5.358 aftaler alene i denne uge. Det dækker over udredninger, forundersøgelser, behandlinger og kontrol af patienter. Ud af de 5.358 aktiviteter er der i alt 1.583 aflyste operationer.

Formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K), fortæller, at en del af disse patienter vil kunne blive behandlet på et privathospital på det offentliges regning, men at den private sektor langtfra kan rumme alle patienter:

»Nogle patienters livskvalitet bliver stærkt påvirket af det her, og vi skal huske på, at der ikke er nogen patienter, som får foretaget et unødvendigt indgreb. De kommer nu til at vente endnu længere, og det er ødelæggende for livskvaliteten. Det synes jeg er brandærgerligt,« siger han.

I Region Midtjylland, som er den region med næstflest indbyggere, opgør man tallene fra konfliktens start og 14 dage frem. Her er i alt 7.000 aktiviteter blevet udskudt indtil videre, hvoraf 1.400 af dem er operationer. Det er et stort antal, konstaterer koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen:

»Der vil være nogle patienter, som vi ikke engang kan tilbyde en behandling i den private sektor, og deres liv vil derfor være radikalt forandret i en længere periode. Der kan være patienter, som har smerter eller andre alvorlige gener, og som vel at mærke ikke kan få et tilbud et andet sted. De får et andet liv, et dårligere liv, i en meget, meget lang periode. Det kan dreje sig om måneder,« siger han.

Frygter pukler

Sygeplejerskestrejken kommer efter en periode på mere end et år, hvor coronakrisen har sat sit præg på landets sygehuse i form af udskudte operationer og behandlinger.

Ifølge en opgørelse fra Region Hovedstaden stod cirka 13.000 patienter pr. 24. maj på en venteliste til en operation eller ambulant behandling. En del af disse patienter vil formentlig gå igen i de 5.358 aftaler, som er blevet aflyst denne uge.

Christoffer Buster Reinhardt (K) forudser, at ventelisterne vil blive forværret som følge af den nuværende konflikt:

»Jeg tror, at det kommer til at trække tænder ud, når medarbejderne skal afvikle en endnu større venteliste, når strejken er overstået. Vi skal selvfølgelig arbejde så hurtigt som muligt, men jeg er bange for det pres, som medarbejderne har været udsat for – og kommer til at være udsat for,« siger han.

Henrik Buchhave (V), der er formand for Patientudvalget i Region Nordjylland, frygter også, at strejken kommer til at skabe ventelister:

»Vi kommer til at prioritere i patienterne, og det kommer ikke kun til at gå ud over de patienter, der skulle have været kaldt ind nu, men også de patienter, der bliver kaldt ind om en måned. Det kommer til at skabe ringe i vandet, selvom vi ikke ved, hvor stort et efterslæb det kommer til at skabe.«

Formand for Danske Patienter Klaus Lunding peger på en anden faktor, som potentielt kan gøre det sværere for landets hospitaler at nedbringe ventelisterne efter sygeplejerskestrejken:

»Sygeplejerskerne kan ikke afvikle sommerferie, mens de strejker, så når strejken er overstået, vil der komme en lang periode, hvor hospitalerne virkelig må prioritere patienterne. Det vil der være en udfordring i, for det kommer til at kræve ekstraarbejde at skulle nedbringe puklerne. Det er et større puslespil, hospitalerne skal i gang med.«