Sygeplejersker beskylder Arbejdsskadestyrelsen for brug af »skuffevejledning«

Brugen af en »intern skuffevejledning« i Arbejdsskadestyrelsen kan have medført, at plejepersonale ikke har fået den arbejdsskadeerstatning, de har krav på, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd. Arbejdsskadestyrelsen afviser kritikken.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Sygeplejeråd beskylder Arbejdsskadestyrelsen for at operere med »skuffevejledninger«, der kan have medført, at sygeplejersker og andet plejepersonale ikke har fået anerkendt rygsygdomme som arbejdsskader.

Sagen handler om en 60-årig sygeplejerske, der fik afslag på arbejdsskadeerstatning for de ryggener, hun havde pådraget sig. Det skete med henvisning til, at de fornødne krav for løft ikke var opfyldt.

Det fik Dansk Sygeplejeråd til at undersøge sagen, og her fandt man ud af, at Arbejdsskadestyrelsen tilsyneladende har haft to vejledninger til de speciallæger, der står for at undersøge, om der er tale om en arbejdsskade.

I den officielle vejledning hedder det, at eksempelvis flytning og håndtering af personer også betragtes som løft. Men i den uofficielle vejledning står der, at speciallægen kun skal beskrive antallet af »egentlige løft«.

Det har ført til en klage fra Dansk Sygeplejeråd til Arbejdsskadestyrelsen, og sagen med den 60-årige sygeplejerske går nu om.

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd Anni Pilgaard kritiserer Arbejdsskadestyrelsen for at have »talt med to tunger«.

»Jeg mener, det er dybt bekymrende, når Arbejdsskadestyrelsen opererer med en intern skuffevejledning, hvor der er formuleringer, der strider mod den officielle vejledning,« siger Anni Pilgaard.

Hun frygter, at andre sygeplejersker og ansatte inden for plejesektoren ikke har fået anerkendt deres rygsygdomme, som de burde.

Dansk Sygeplejeråd har siden 2000 indbragt 132 sager om rygsygdomme for Arbejdsskadestyrelsen. Af dem er 83 blevet anerkendt, mens 49 er blevet afvist.

»Vi vil gå alle sager igennem for at se, om der er grund til at genoptage de 49 sager. Men der kan godt ligge flere sager, som sygeplejersker selv har indbragt uden vores viden. Og der kan også være andre faggrupper fra plejesektoren, som vil have god grund til at kigge på deres sager igen,« siger Anni Pilgaard, der mener, at afsløringen af »skuffevejledningen« bør lægge op til selvransagelse hos Arbejdsskadestyrelsen.

Arbejdsskadestyrelsen siger i en skriftlig kommentar, at man ikke vurderer, »at den tidligere formulering af spørgsmålene til Arbejdsmedicinsk Klinik har været årsag til afvisning af skader, som burde være anerkendt.«

Styrelsen henviser til, at vurderingen af, om der er tale om en arbejdsskade, foretages på baggrund af alle relevante oplysninger i sagen.