Sygehusene er blevet mere effektive

Nye beregninger fra Danske Regioner viser, at de offentlige sygehuse bliver stadig mere produktive. Sundhedsministeren roser personalet for at gøre »et kæmpe stykke arbejde«.

Sygeplejersker, læger, portører og andre ansatte på landets sygehuse har løbet ekstra stærkt de seneste år.

Så stærkt, at de offentlige sygehuse er blevet mere effektive, viser nye tal fra Danske Regioners produktivitetsmåling.

Fra 2012 til 2013 er produktiviteten på sygehusene således steget med 3,2 procent på landsplan. Året før var stigningen kun på 1,4 procent. Ser man samlet på de seneste ti år - fra 2003 til 2013 - er stigningen i gennemsnit på 2,4 procent.

Sygehusenes effektivitet måles i forhold til, hvor hurtige de er til at behandle syge danskere. En høj produktivitet betyder altså, at patienterne hurtigt bliver undersøgt og behandlet, og at færre genindlægges, fordi behandlingen ikke var ordentlig og effektiv nok første gang.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) glæder sig over, at det er lykkedes sygehusene at øge effektiviteten.

»Hver dag knokler de ansatte på landets hospitaler for at give patienterne den bedste behandling, og det skal de have stor ros for. De gør et kæmpe stykke arbejde ude i regionerne og sørger for, at flere eksempelvis bliver opereret, samtidig med at ventetiden falder. Og den positive udvikling skal gerne fortsætte,« siger han.

Men selvom læger og sygeplejersker er hurtige til at få patienterne igennem systemet, må det aldrig gå ud over kvaliteten, betoner Nick Hækkerup.

»Vi skal hele tiden huske på, at det ikke kun handler om at få så mange patienter som muligt ind og ud af hospitalsdørene, men at behandlingen er af høj kvalitet,« siger han.

Undersøgelser har tidligere vist, at den øgede produktivitet skyldes en mere presset offentlig økonomi, der tvinger sygehusene til at få mere ud af pengene. Til gengæld spiller nye og bedre behandlingsmetoder ofte også ind.

Ifølge Danske Regioner er der stor forskel på, hvor effektive sygehusene er i de forskellige regioner. Region Sjælland og Region Syddanmark har den højeste stigning i produktiviteten på henholdsvis 4,4 og 4,1 procent. Region Hovedstaden og Region Midtjylland deltager en delt tredjeplads med en stigning på 3,1 procent. På sidstepladsen kommer de nordjyske sygehuse, der faktisk er blevet mindre effektive. Region Nordjylland har nemlig oplevet et fald i produktiviteten på 0,6 procent.