Sygehuse slipper for sparekrav i 2018

Produktivitetskravet til landets sygehuse er suspenderet efter pres fra et flertal i Folketinget. Dermed er der ro til at finde en ny model, siger minister.

Produktivitetskravet til landets sygehuse er suspenderet efter pres fra et flertal i Folketinget. Dermed er der ro til at finde en ny model, siger minister. (Foto: Morten Stricker/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

København. Produktivitetskravet på to procent til sygehusene, som betyder, at de skal levere mere for de samme penge, suspenderes i 2018.

Det oplyser finansminister Kristian Jensen (V) onsdag.

Hospitalerne har siden midten af 00'erne været underlagt et årligt produktivitetskrav.

Det betyder, at de hvert år skal levere en større aktivitet - flere behandlinger og undersøgelser - for de samme penge.

»Siden 2001 er ventetiden faldet fra 90 til 47 dage i gennemsnit. Det har produktivitetskravet været medvirkende til, men nu er der brug for at se på det med nye øjne,« siger Kristian Jensen.

»Med aftalen sikrer vi noget ro til at finde en ny model, som stadig udnytter nye behandlingsmuligheder, så vi også i fremtiden kan få mest muligt ud af de mange skattekroner, vi bruger på sundhedsområdet,« siger han.

Mens kravet er sløjfet i 2018, er parterne enige om at finde et nyt system, som ventes at være klar fra 2019.

Regeringen vil nu i samarbejde med Danske Regioner forsøge at udvikle en ny og bedre styringsmodel for det danske sundhedsvæsen.

Danske Regioner accepterede ellers tidligere i år toprocentskravet i aftalen med regeringen om regionernes økonomi for 2018. Det gjorde regionerne, selv om man ønskede produktivitetskravet fjernet.

Siden har Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti meddelt, at man ønskede kravet fjernet allerede per 1. januar 2018. Også De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet er modstandere af kravet.

I sidste måned udtalte sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) på et samråd ellers, at regeringen ikke har tænkt sig at efterleve det politiske flertal.

Ministeren henviste til, at en arbejdsgruppe i begyndelsen af næste år kommer med forslag til et styringssystem, der kan erstatte produktivitetskravet.

Onsdag aften er tonerne en anden fra sundhedsministeren.

»Danske patienter skal opleve et sundhedsvæsen, der møder dem, hvor de er, med høj kvalitet og sammenhæng i behandlingsforløbet.«

»Derfor skal vi udvikle en ny og moderne styring - og det giver aftalen med Dansk Folkeparti os nu arbejdsro til,« siger Ellen Trane Nørby.

/ritzau/