Sygehuse skal prioritere 400.000 patienter

Efter sygeplejerskekonflikten venter knap 400.000 patienter på en operation eller ambulant behandling. Patienter, der trues på førligheden eller har voldsomme smerter, ryger forrest i køen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap 400.000 danskere, der har fået aflyst en operation eller ambulant behandling under konflikten, må se i øjnene, at der stadig går en rum tid, før de kan få hjælp for deres lidelse. Selv om 120.000 sygeplejersker, jordemødre, terapeuter og bioanalytikere i Sundhedskartellet gentoptager arbejdet efter otte ugers strejke, kommer der til at gå et lille års tid med at rydde ventelisterne af vejen.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) forventer, at lægerne på landets hospitaler nu tager fat om pukkelens rod og sørger for, at de mest syge bliver behandlet først. Ministeren glæder sig over, at Sundhedskartellet og Danske Regioner har indgået en frivillig overenskomst, da det vil være motiverende for sundhedspersonalet, når de lange ventelister skal væk.

»Vi har haft en lang og ulykkelig konflikt, hvor fronterne har været trukket hård op. Nu har vi hårdt brug for, at vi får det sundhedsvæsen, vi har haft tidligere. Derfor tæller det på plussiden, at Sundhedskartellet selv har fået lov at fastsætte deres vilkår og fået en lille bitte forbedring i forhold til en situation, hvor regeringen måtte gribe ind,« siger Jakob Axel Nielsen.

Ifølge lægelig direktør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen bliver det patienter, som er truet på førligheden eller lider under voldsomme smerter, der står forrest i køen. Alene på det store hovedstadshospital er der i de seneste otte uger blevet aflyst 1.000 operationer og 14.000 ambulante besøg.

»Vi står med en kæmpeopgave, for der er rigtig mange patienter, som skal prioriteres. Men vi har under konflikten foretaget en vurdering af dem, så vi ikke har overset noget livstruende. Så vi har allerede oplysninger om patienterne og en vurdering af dem. Og de vil komme til i den rækkefølge, vi skønner, det er lægefagligt korrekt,« siger Torben Mogensen.

Ærlige patienter
Nye patienter, der ikke har været til forundersøgelse, vil blive indkaldt ud fra oplysningerne i de henvisninger, som de praktiserende læger har udarbejdet.

For eksempel vil en patient med hyppige galdestensanfald dagligt blive indkaldt før den patient, der døjer med samme lidelse men som kun har et anfald om ugen.

Er der ikke risiko for, at nogle patienter vil overdrive deres symptomer for at komme forrest i køen?

»Det er jeg ikke så bange for. De fleste patienter er ærlige mennesker. Der er også nogle filtre, for eksempel de læger, der har henvist dem. De kender som regel patienterne ganske godt,« siger Torben Mogensen.

Det er de enkelte sygehusafdelinger, der indkalder patienter til operationer og ambulant behandling i prioriteret rækkefølge. Og på den medicinske hjerte-lunge afdeling på Hvidovre Hospital går man fra på mandag i gang med den store opgave. Her er det planen at flytte personaleressourcer fra stuegang, så tempoet kan sættes op i ambulatorierne.

»Normalt har vi 10-20 mennesker på venteliste, og nu er der omkring 200-300. Så der vil gå måneder, før vi får banket pukkelen ned,« siger ledende overlæge Peter Lange.