Sygehuse robotopererer igen

Operationer med de såkaldte »da Vinci«-robotter er nu genoptaget på landets store sygehuse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Operationer med robotter af mærket »da Vinci« blev tirsdag morgen genoptaget efter at have været indstillet i to uger. Det midlertidige stop for robotoperationer skete, fordi der blev rejst tvivl om, hvorvidt instrumenterne kunne steriliseres.

- Robotter blev lukket ned, fordi man på Odense Universitetshospital havde påvist nogle uregelmæssigheder i forbindelse med sterilisationen og vask af instrumenterne. En uvildig undersøgelse og dokumentation fra fabrikanten Intuitive Surgical bekræftede uregelmæssighederne. Det førte til et intensivt arbejde, og vi har nu tilstrækkelig dokumentation til igen at bruge dem, siger klinikchef Per Bagi, Rigshospitalet.

Indstillingen af operationerne har involveret landets fem robotcentre på Aalborg Sygehus, Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital, Rigshospitalet og Herlev Hospital.

De ujævne overflader på instrumenterne har ikke haft konsekvenser for patienter. Der er således ikke blevet konstateret bivirkninger hos patienter som følge af operationer med robotten.

- Der har hverken været ekstra hyppighed af infektioner eller af andre komplikationer, som kan relateres til uregelmæssigheder i instrumenterne, siger Per Bagi.

Robotten er en meget følsom maskine og styres af en kirurg ved hjælp af et joystick. Ifølge Per Bagi er der tale om en meget avanceret maskine, som overvejende benyttes til gynækologiske og urologiske operationer. Men der er delte meninger om den.

- Den kan gennemføre nogle indgreb med kikkertkirurgi, som man tidligere har haft vanskeligt ved. Der er lidt delte meninger om robotten, og vi mangler at få afklaret, hvor effektiv den reelt er. Operationerne er mere tidskrævende og relativt kostbare, men omvendt tillader den, at man kan gennemføre avancerede indgreb på en formentlig mindre belastende vis for patienten, som er indlagt kortere tid, siger klinikchefen.

Det var Sundhedsstyrelsen, der i samarbejde med regionerne lukkede ned for da Vinci-robotterne, da Odense Universitetshospital fandt bevis for uregelmæssigheder i sidste måned. De såkaldte robotcentre vil nu opdatere handleplaner, der skal sikre ensrettede retningslinjer for brug og rengøring af robotinstrumenterne i Danmark.