Sygehuse på stribe kræver gebyrer fra syge

Alle sygehuse i Region Sjælland tager gebyrer for forskellige ydelser, selv om det i årevis har været et politisk mantra, at brugerbetalingen i det danske sundhedsvæsen stopper ved hospitalsdøren.

Brugerbetalingen er vidt forskellig fra sygehus til sygehus i Region Sjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Roskilde/Køge Sygehuse skal de gravide betale 25 kroner for at få et print af et ultralyds­billede af deres ufødte barn med hjem. På Nykøbing Falster Sygehus er det gratis.

På Holbæk Sygehus har patienter udsigt til at skulle betale ti kr. for den første side og én krone for de efterfølgende sider, hvis de flere gange kræver aktindsigt i deres patient­journal. Dét gebyr findes ikke andre steder.

Til gengæld er alle sygehusene i regionen enige om, at der skal være vederlagsfri kost til den ene af forældrene, når deres barn er indlagt, mens den anden må betale for maden.

Dét fremgår af en ny oversigt fra Region Sjælland over egenbetalingen på regionens sygehuse.

Opgørelsen er lavet, efter at Region Midtjylland fornylig som den første region offentliggjorde en tilsvarende liste over en række gebyrer på sine hospitaler, som vakte stor opsigt.

Men nu viser listen fra Region Sjælland, at egenbetalingen også findes på sygehuse i andre egne af landet. Region Hovedstaden er også i gang med at udarbejde en oversigt, der ventes at vise et identisk billede.

Dermed tyder alt på, at gebyrer i al ubemærkethed er blevet en realitet på langt de fleste sygehuse, selv om det i årevis har været et politisk mantra, at brugerbetalingen i det danske sundhedsvæsen stopper ved hospitals­døren.

Kritik fra politisk hold

Egenbetalingen på de sjællandske sygehus støder også på kritik fra politikere i regionen, der både er utilfredse med nogle af gebyrerne og med, at der er forskel fra sygehus til sygehus. De kræver nu, at der kommer politisk kontrol med området

»Vi har ikke kendt til disse gebyrer. Politikerne har ikke været involveret, og det er dybt forkasteligt. Det er først nu, vi får informationer om gebyrerne og omfanget af dem – og man kan jo se, at der er forskel, og nogle af gebyrerne er enten urimelige eller for høje,« siger det konservative medlem af forretnings­udvalget og udvalget for frem­tidens sygehuse Christian Wedell-Neer­gaard.

Han mener bl.a., at det bør være gratis at få aktindsigt. og er også indstillet på at diskutere, om ikke begge forældre bør have gratis forplejning, når de er indlagt sammen med deres barn. Han kræver også, at gebyrerne ensartes.

Flere af sygehusene i regionen tager også gebyrer – på 150 kr. – for at lægge røntgen- og scanningsbilleder ind på CD. Samlet indbringer gebyrerne mellem 100.000 og 130.000 kr. om året, men administrationen gør også opmærksom på, at opkrævningen er forbundet med udgifter i forbindelse med udskrivning af fakturaer, opkrævning af regninger og opfølgning i form af rykker­skrivelser.

SF-medlem af regionsrådet i Region Sjælland Eva Levinsen er overrasket over gebyrerne, men glæder sig over, at det »ikke er voldsomt stort«.

»Men selvfølgelig skal vi have ryddet op på dette område. Vi må se, om det skal være ens over det hele, og om det er rimeligt, at kun den ene af forældrene får gratis forplejning,« siger Eva Levinsen.