Sygeforsikring er (også) for dyr

Stadig flere danske kæledyrsejere køber en særlig forsikring mod udgifter til dyrlægen. En tredjedel af alle danske hunde og en tiendedel af kattene har nu deres egen sygeforsikring, viser ny undersøgelse.

En sundhedsforsikring til hunden kan dække fysioterapi, genoptræning og kiropraktor. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark bor der over en halv million hunde. En af dem er Molly, der er en ellers sund og rask labrador retriever, som er den mest populære hunderace hos de 450.000 danske familier, der holder hund. Før Molly var fyldt to år, havde den kostet 24.000 kroner i dyrlægeregninger. Som hvalp åd Molly en nylonstrømpe, der satte sig fast i tarmen og akut måtte opereres ud om aftenen. Pris 12.894 kroner. Næste år løb Molly i fuld fart efter en pind – lige ind i en snedækket marksten. Pris for tandbehandling: 11.655 kr.

 

Efter episoden med nylonsokken valgte Mollys ejer, Kirsten Bertelsen, at sygeforsikre hvalpen, og det er hun ikke den eneste dyreejer, der har gjort de senere år. Molly er sygeforsikret i selskabet Agria Dyreforsikring, der netop har foretaget en undersøgelse som viser, at 34 procent af de danske hundeejere og ti procent af katteejerne har tegnet en særlig sygeforsikring af deres dyr. I Danmark er det et relativt nyt forsikringsområde.

»Sygeforsikringerne til dyr er en niche, men den er i voldsom vækst. Det kan også blive en dyr omgang, hvis man vil have dyret opereret i stedet for at få dem aflivet, som man måske gjorde mere i gamle dage,« siger Jørgen Kjær Thomsen, chefkonsulent i Forsikring og Pension, der dog ikke har en samlet opgørelse over sygeforsikringer til dyr.

Aflivning er billigst

Det koster mellem 500 kroner og 1.500 kroner at få aflivet en hund eller kat ved dyrlægen (og den udgift dækkes også af sygeforsikringen). I stigende grad vælger danskerne dog at få behandlet og diagnosticeret familiedyr, og dyrlægeregninger skal betales af egen pengepung.

»Folk er ikke så ømme over at bruge penge på deres hund længere. Det er ikke usædvanligt at få opereret en hund for 10.000-15.000 kroner for småting, og man kan også godt være det bekendt,« siger Frede Pedersen, formand for kreds 4 i Danmarks Civile Hundeførerforening, der ikke registrerer om medlemmerne tegner sygeforsikringer, men som har et klart indtryk af en større interesse.

 

»Hunden er blevet et familiemedlem. Og når der er flere, der tegner privat sundhedsforsikring til sig selv, er det nok mere naturligt at forsikre hunden også,« siger Frede Pedersen.

Den normale sygeforsikring af hunde og katte dækker dyrlægeundersøgelser og behandling inden for beløbsgrænser og med selvrisiko der varierer mellem selskaberne. Alle forsikringerne skal tegnes, mens dyret er ungt og friskt, typisk inden det er fyldt seks år, men dækningen kan så vare livet ud. Priserne ligger på omkring 100 kroner om måneden, mindre for en kat, mere for en stor hund.

Muligt at tilkøbe tillægsforsikringer

Fornylig er der desuden kommet flere slags tillægsforsikringer. I dag kan man rejseforsikre sine dyr, så dyrlægebesøg er dækket i udlandet, hvis Fido eller Mis bliver syg eller kommer til skade under familieferien, som de naturligvis er med på. Enlige dyreejere kan tegne en forsikring, som dækker pasning af dyret i pension, hvis man selv bliver syg og skal indlægges. Endelig kan man faktisk tegne livsforsikring på sit dyr.

»Det er jo ikke en livsforsikring som til et menneske, men skal ses som et erstatningsbeløb til at købe en ny hundehvalp,« siger Hans Westergaard, underdirektør i Dyrekassen Danmark, der begyndte at sælge sygeforsikringer til hunde og katte i 2003, og ligesom Agria er specialiserede i dyreforsikringer. Mange dyreejere vil kende de to selskabers brochurer fra dyrlægens reol med reklamefoldere.

 

De store forsikringsselskaber er dog også på vej ind i den stadig bredere niche for sygeforsikringer.

»Vi har solgt 2.000 katte- og hundeforsikringer på to måneder. Det ser vi som en kæmpe succes,« siger Tanja Frederiksen, pressetalsmand for Tryg, der i november lancerede en hel palette af forsikringer til hunde og katte, som nu kan forsikres »på lige fod med mennesker«.

Det er lovpligtigt at tegne en ansvarsforsikring for sin hund, og i Topdanmark Forsikring har omkring 30 procent af de ansvarsforsikrede hunde også en sygeforsikring.

»Det er jo ikke det, vi i branchen kalder et »indtrækkerprodukt«. Sygeforsikringen sælges typisk til en eksisterende kunde, når familien får hund og alligevel skal tegne ansvarsforsikring. Kattene er ikke nær så godt med, og det er mest folk med racekatte,« siger Jens Langergaard, kommunikationschef i Topdanmark.

Det er ikke alle hunderacer, der er lige godt repræsenteret i sygeforsikringen. Gravhunde er f.eks. den ottende-hyppigste race blandt hunde med den lovpligtige ansvarsforsikring, men er end ikke i top-ti over sygeforsikrede racer. Gravhunde er altså under­- repræsenterede i sygeforsikringen, det gælder også dansk-svensk gårdhund. Omvendt er shih tzu og den lille bomuldshund, coton de tulear, på top-ti over racer i sygeforsikringen, men ikke over ansvarsforsikrede. De er altså overrepræsenterede i sygeforsikringerne, ligesom schæfer og chihuahua.