Sygedage eller »øv-dage«? Partier er lodret uenige om plejepersonales høje fravær

Landets højeste fravær for plejepersonale finder man i Solrød Kommune – det står ikke til diskussion, men det gør til gengæld alt andet, hvis det står til SF og Liberal Alliance.

SF og LA er lodret uenige om Solrød Kommunes høje fravær for plejepersonale. »Øv-dage« turnerer Birk Olesen (LA), mens Normann Andersen (SF) påpeger større tillid til de ansatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix//Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I Solrød Kommune har plejepersonalet landets højeste fravær. 23,3 sygedage om året, viser en rapport fra tænketanken Cepos. Og det er selvfølgelig ikke godt nok, mener SF og Liberal Alliance.

Men her stopper enigheden mellem de to partier også brat.

For partierne er på bedste tværpolitiske facon rasende uenige om, hvad årsagen til det høje fravær skyldes.

For SFs sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, at se kan der være mange årsager til, at det står skidt til med sygefraværet i netop Solrød.

»Der kan være rigtig mange lokale forhold, der spiller en rolle i forhold til sygefraværet. Det kan være et meget højt arbejdstempo, tungt arbejde, andre gange har det været enkelte beboere, som har været årsag til forholdsvist mange arbejdsskader,« siger Kirsten Normann Andersen.

Ifølge SF-ordføreren kan der være mange årsager til, at en kommune har højt sygefravær hos plejepersonalet, for eksempel dårlige normeringer i landets plejeinstitutioner.

Det kan eksempelvis trække ned i sygefraværet, hvis en kommune fyrer sine langtidssygemeldte ansatte, mener Kirsten Normann Andersen, men det ser hun imidlertid ikke som en god idé:

»Nogle gange tænker jeg, at det måske kunne betale sig at være lidt mere tolerant i forhold til det lange sygefravær. Når man mister en medarbejder, mister man også kompetencer, som man måske kunne have fået tilbage, hvis man havde været mere tålmodig,« siger hun.

Helt andre toner lyder fra den liberale fløj og Liberal Alliances Ole Birk Olesen, der ser flere eksempler på en dårlig kultur i mange offentlige institutioner.

»Hvis fraværet er over flere år, mener jeg helt tydeligt, at der er tale om en ledelse, der svigter sin opgave med at holde sygefraværet nede. Når jeg siger sygefravær, er det altså med anførselstegn omkring, for hvis sygefraværet er så stort gennem flere år, er der nok ikke tale om, at folk er syge,« mener Ole Birk Olesen.

»Der har nok udviklet sig en kultur om, at man tager, det der bliver kaldt en »øv-dag«, hvor det er i orden, at man engang imellem bliver hjemme, fordi man ikke lige har lyst til at gå på arbejde den dag,« siger han.

Berlingske har beskrevet, hvordan plejepersonalet i Solrød Kommune melder om dage med tre eller seks sygemeldinger, og hvordan det betyder, at færre hænder skal løse arbejdsopgaverne.

»Jeg tror ikke, at medarbejderne generelt er mere syge i den ene kommune end den anden. Det lyder ikke logisk, for så er man ude i at påstå, at der er nogle, der pjækker, og det tror jeg simpelthen ikke er tilfældet. Jeg tror, at kommunerne for længst har fået fat i den slags,« siger SFs Kirsten Normann Andersen.

Ole Birk Olesen mener det stik modsatte:

»Det kan være, fordi man har svært ved at komme ud af sengen, fordi vejret er dårligt, fordi man har rod i parforholdet, eller fordi der er et eller andet, der knirker i huset,« siger han.

»Det mest normale, man ser, når institutioner har højt sygefravær, og det ikke bare er et enkelt år, er, at der har udviklet sig en dårlig arbejdskultur, som mere handler om, at der på stedet har udviklet sig en kultur om, at man gerne må tage en »øv-dag«,« mener Ole Birk Olesen.

Er der analyser, der peger på det, eller hvad bygger du det på?

»Det er jeg helt sikker på, at der er lavet forskning i, men jeg har ikke lige den forskning i baghånden. Jeg tror, at hvis du taler med folk, der forsker i, hvordan man nedbringer sygefravær, så vil de kunne fortælle, at den slags dårlige fraværskultur kan udvikles på arbejdspladser,« siger Ole Birk Olesen.