Syge veteraner venter stadig

Et halvt år efter Folketingets beslutning om at bane vej for arbejdsskadeerstatning til veteraner med psykiske skader venter de stadig på en afgørelse.

Per Axel Jensen pådrog sig PTSD efter to udsendelser til Bosnien i 1990erne, og venter stadig på at få anerkendt sin psykiske skade som en arbejdsskade. »Det vigtigste for mig er ikke så meget pengene, men at få min skade anerkendt,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Per Alex Jensen tilbringer sine dage med at pusle rundt i hjem og have i Solrød Strand. Han var udsendt to gange til Balkan i 1990erne og fik sin del af den slags oplevelser, som belaster og giver ridser i psyken, og han er en af de veteraner, der stadig venter på, at der skal ske fremskridt i behandlingen af deres ønske om at få anerkendt en psykisk skade som en arbejdsskade.

I foråret vedtog et enigt Folketing, at veteraner skal kunne få anerkendt en psykisk arbejdsskade, også selv om de ikke har indsendt dokumentation for skaden inden for seks måneder efter den begivenhed, der udløste den. Seks måneders-reglen – som ifølge veteranernes advokat, Mads Krøger Pramming, er en ulovlig regel opfundet i Arbejdsskadestyrelsen – har hidtil hindret mange veteraner i at søge en skade anerkendt, fordi symptomer på posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) i en del tilfælde først viser sig flere år efter hjemkomsten. Men med forårets beslutning i Folketinget skulle der rettes op. Arbejdsskadestyrelsen har gjort klar til at genoptage 400 sager, og veteranerne har set frem til at få deres sager behandlet.

Men for at sagsbehandlingen kan gennemføres, skal Folketinget vedtage en særlovgivning for veteraner, og den har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) endnu ikke fremsat. Derfor har en gruppe veteraner aftalt en »happening« ved Folketinget her til morgen, hvor de samtidig markerer etårs- dagen for den demonstration i København, der satte gang i den politiske proces for at få seks måneders-reglen fjernet.

Anerkendelse er det væsentligste

Per Alex Jensen i Solrød har papir på, at han lider af posttraumatisk stresssyndrom, PTSD i mild grad, og han har også papir på, at Arbejdsskadestyrelsen vil genoptage hans sag.

»Det vigtige for mig er ikke så meget pengene, men at få min skade anerkendt. Jeg har været med til at rydde miner i Bosnien, og jeg har været vidne til en del, der har påvirket mig,« siger han.

Symptomerne har været klassiske: Øget alkoholforbrug. Opfarende og aggressiv opførsel. Behov for at isolere sig. Lav stress-tærskel. Behandling hos psykolog.

Oven i det psykiske er kommet en skadet ryg efter års arbejde som mekaniker i forsvaret. Det blev til en diskusprolaps, mange sygedage og en fyreseddel fra forsvaret med virkning fra maj i år. Opsigelsesperioden udløber snart.Ifølge Mads Krøger Pramming er netop anerkendelse det væsentligste for mange af de veteraner, hvis sager han varetager. Men for en del betyder en ménerstatning og en løbende erstatning for nedsat arbejdsevne også noget. En del af veteranerne ender på førtidspension, og i runde tal betyder pensionen tillagt den løbende erstatning for arbejdsskaden, at de kan have en indtægt svarende til den, de havde i forsvaret. For den gruppe er det forsørgelsesgrundlaget, der er i spil.Advokaten har i ét tilfælde opnået at få myndighederne til at anerkende en psykisk arbejdsskade, selv om seks måneders grænsen var overskredet. Men domstolene har endnu ikke haft lejlighed til at afgøre, om seks måneders-reglen vitterligt er en selvopfunden, ulovlig regel, som Mads Krøger Pramming hævder. Under alle omstændigheder forstår advokaten ikke, hvorfor det kræver en lovændring at fjerne seks måneders-reglen.

»Ministeren kan vel blot give Arbejdsskadestyrelsen besked om ikke at anvende den regel. Der findes jo ingen lov om seks måneders reglen, som man er nødt til at ændre,« siger han.

Forsvaret skal finde stort millionbeløb

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, mener ikke, det er fair at kritisere regeringens tempo i sagen. Det går så hurtigt som muligt, mener han. Men man mangler at finde et anseeligt millionbeløb, som forsvaret, der har medarbejderansvaret, skal betale til de ramte veteraner.

Arbejdsskadestyrelsen er i gang med at behandle sagerne, men kan ikke gøre dem færdige før lovgrundlaget er på plads. Den såkaldte Erhvervssygdomsbetegnelse udvides, så den også omfatter forsinket PTSD, som først viser sig fuldt ud senere end efter seks måneder. Det vil dog fortsat være et krav, at »personen inden for seks måneder har haft et eller flere symptomer på PTSD, og at personen har udviklet PTSD i fuldt omfang inden for få år efter, at belastningen er stoppet.«

At Per Alex Jensen i Solrød kan blive omfattet, er derfor ikke nogen given sag.